Sneker zeilers enthousiast over radiografische DF-klasse

SNEEK - De eerste 21 radiografisch bestuurbare modelzeilboten van het type Dragon Force 65 V6 zijn vanmorgen gepresenteerd in clubgebouw de Kajuit van de Koninklijke Watersportvereniging Sneek.

Ht radiografisch zeilen groeit wereldwijd als kool. Ook in Sneek. In navolging van de K-klasse wordt hier binnenkort druk gezeild met de Dragon Force 65 V6. Er staan inmiddels al ruim veertig zeilliefhebbers te popelen. De eerste 21 DF ’s met zeilnummers zijn inmiddels verdeeld in Sneek. In de tweede week van maart wordt de tweede zending van 21 bootjes verwacht. 

Harry Amsterdam uit Sneek is een van de enthousiaste zeilers die met een DF 65 gaat varen. De ervaren Regenboogzeiler nam onlangs op uitnodiging van vrienden een kijkje bij AWS Eendracht in Akkrum waar al een groep van een man of 60 actief zeilt met dit op afstand bestuurbare type modelboot. ,,Ik was erg onder de indruk. Ik heb meteen zo’n bootje aangeschaft en daarover pratende in Sneek groeide de groep belangstellenden heel snel."

,,Er zijn hier inmiddels al 63 bootjes besteld. Het grote voordeel ten opzichte van bijvoorbeeld de K-klasse - eigenlijk nog mooiere bootjes om mee te zeilen, maar vrij groot - is dat de DF wat betaalbaarder, kleiner en handzamer is. Het kan plat in de auto. Je hoeft ze niet iedere keer op- en af te tuigen”. De DF is 65 centimeter lang en van kiel tot masttop 134 centimeter. Met een beetje goede wil passen ze in een Fiat Panda.

Voor iets meer dan 200 euro heb je een DF, compleet met apparatuur. Het mooie is ook, zo vertelde Amsterdam, dat het een betaalbare en zuivere eenheidsklasse is, waar niet mee te knoeien valt. Hij verwacht dat de groep in Sneek heel snel richting het aantal van Akkrum gaat groeien.

Probleem is op dit moment wel dat de DF’s, die in China worden gemaakt, nauwelijks aan te slepen zijn. Er zit levertijd op. Het neemt een hele grote vlucht, merkt Amsterdam op. Niet alleen in Nederland zoals in Blokzijl waar een grote club zit, maar wereldwijd. Ook in Amerika, Engeland en Brazilië is veel belangstelling voor het radiografisch bestuurbare zeiljachtje.

Als de verwachtingen uit komen zou het zo maar kunnen dat de Koninklijke Watersportvereniging Sneek (KWS) een nieuwe tak toevoegt; de sectie radiografisch zeilen. ,,Het lijkt mij leuk om in de Sneekweek, liefst onder auspiciën van de KWS, een paar dagen wedstrijdjes te zeilen met een finale op donderdagmiddag zodat er ook een wandbord te winnen valt. Het zou volgens mij heel mooi kunnen in de haven bij de Roerkoning op het starteiland.”

Meerdere locaties in en om Sneek zijn geschikt, zoals de Potten, waar de K-klasse al regelmatig actief is, maar ook de Looxmagracht, de Westersingel tegenover het theater of zelfs de Kolk.