Voorjaarsvakantieprogramma in FSM

SNEEK - Het Fries Scheepvaart Museum in Sneek heeft voor de komende voorjaarsvakantie volgende week een activiteitenprogramma in elkaar gezet. In het kader van ‘Help pake en beppe de vakantie door!’ belooft het een bruisende week te worden.

Kinderen in gezelschap van grootouders kunnen gratis naar binnen. Uit de zee komt heel wat lekkers. Eet jij wel eens een visje of heb jij al eens een paling gevangen? Dat kan in de voorjaarsvakantie. En heb je altijd al eens in de buik van een walvis willen zitten? Ook dat kan! Een walvisvaarder heeft er één meegenomen en laat je zien hoe alles van de walvis gebruikt wordt; ‘neat weismite’.

Het ruikt heerlijk in het museum want iedereen kan brood bakken en proeven met de Vikingen, ‘brij’ maken en proeven met de ’frou’ van de skûtsjeskipper en bijzondere theesoorten proeven die met schepen naar Sneek zijn vervoerd. ’Een leuke en lekkere route door het museum laat je van alles wat proeven, ruiken en beleven. Als je alle opdrachten hebt uitgevoerd krijg je mooie stickers om in je receptenboekje te plakken. Zo kun je thuis ook nog even nagenieten en in je eigen‘kombuis’aan de slag’, meldt het FSM.

Jonge matrozen krijgen een opleiding van de scheepskok aan boord van een VOC-schip en maken hun eigen eten klaar. Pas op voor de scheepsratten, die hebben ook honger! In het knutsellokaal kun je van brooddeeg nog iets moois of iets lekkers maken en kun je een eigen lepel van metaal in vorm slaan en graveren.

De op voorhand bruisende vakantieweek start zondag 17 februari met de Rienster Rikkers. Deze mannen bereiden paling op ambachtelijke wijze door de vis te roken. Hoe dat gaat? en hoe dat proeft, kan iedereen ervaren zondag van 12.00 tot 17.00 uur op het binnenplein van het museum.