Filmhuis haalt Novecento naar Sneek

SNEEK - Filmhuis Sneek organiseert op zondag 3 maart in CineSneek opnieuw een speciale matineevoorstelling. Na Once Upon a Time in the West gaat het nu om Novecento (1900).

Aanleiding tot het vertonen van dit Italiaanse meesterwerk is het overlijden vorig jaar november van de maker, de vermaarde regisseur Bernardo Bertolucci (77). Hij werd wereldberoemd door onder andere de film Last Tango in Paris. Het ook van zijn hand afkomstige epos The Last Emperor won in 1988 negen Oascars.

Het is Filmhuis Sneek gelukt om een ruim 5 uren durende Nederlands ondertitelde kopie van de gerestaureerde film Novecento naar Sneek te halen. De film begint om 10.30 uur en eindigt om 17.15 uur. Vanwege de lengte van de film biedt Filmhuis Sneek een dagarrangement aan met pauzes en lunch.

Bertolucci’s Novecento of 1900 kwam uit in 1976. De hoofdrollen worden vertolkt door Robert De Niro en Gérard Depardieu. De film speelt zich af in Emilia, de regio waar de regisseur opgroeide.

Aan het begin van de 20e eeuw worden in Italië twee jongens op dezelfde dag geboren. De ene heet Alfredo Berlinghieri en de andere Olmo Dalcò. Alfredo is de zoon van een rijke landeigenaar, terwijl Olmo een arme, socialistische boerenzoon is. Al op jonge leeftijd begint Alfredo te rebelleren en raakt hij bevriend met Olmo.

Na de Eerste Wereldoorlog gaat hun vriendschap verder. Maar wanneer het fascisme zijn opmars maakt, raken de vrienden van elkaar gescheiden. Alfredo walgt van het fascisme maar besluit zich niet met politiek te bemoeien, terwijl Olmo besluit wel de strijd met het fascisme aan te gaan. Naarmate de tijd vordert, groeien de twee jeugdvrienden steeds verder uit elkaar