Proefvaarten met De Sweagen

OFFINGAWIER - Met de nieuwe pont De Sweagen die gaat pendelen tussen het Starteiland in het Sneekermeer en de vaste wal zijn vandaag proefvaarten gemaakt.

In tegenstelling tot de voorgangers van de nieuwe pont steekt de Sweagen het Prins Margrietkanaal haaks over. Daarvoor is aan beide kanten van het kanaal infrastructureel werk verricht.

Werknemers van Stienstra en Van der Wal Aannemersbedrijf BV uit IJlst groeven aan de vaste wal een nieuwe inham en verbeterden die aan de overkant. De plaats van afvaart is gegraven bij het loketgebouwtje van de overzet die het Kolmeersland met de vaste wal verbindt. Stienstra en van der Wal legde een damwand- en geleideconstructie aan met rubberen stootranden. Aan de overkant op het Starteiland is de houten walbeschoeiing van de daar al bestaande insteek vervangen door stalen damwanden.

De gemeente Súdwest-Fryslân steekt 275.000 euro in de nieuwe infrastructuur voor een betere en veiligere oversteek op het steeds drukker wordende kanaal. De overzet wordt verzorgd door de stichting Skarsweagen, de beheerder van het Starteiland.

De fonkelnieuwe pont vervangt de twee oude ponten. Het vaartuig heeft een lengte van 13 meter en een breedte van 5,50 meter. De pont heeft een capaciteit van 120 personen. Er kunnen enkele campers en auto's tegelijk worden vervoerd.