Pampusbouwers in het zonnetje

LEEUWARDEN - Vier botenbouwers, waaronder Piet Boelsma uit Sneek, zijn gisteren tijdens Boot Holland in het zonnetje gezet door de jubilerende Pampusclub.

Dat gebeurde op de stand van de Pampusclub die vanwege het 85-jarig bestaan met twee Pampussen, de 1 en de 364, op de botenbeurs in Leeuwarden aanwezig is. Namens de Pampusclub overhandigde Ard-Jen Spijkervet Boelsma en zijn collega’s Abele de Jong uit Joure, Jeroen de Groot uit Foxhol en Ger Lamme uit Loosdrecht een bloemetje en een drankje.

Bij deze botenbouwers, die ook op het wedstrijdwater hun mannetje staan, liepen meer dan 100 nieuwe Pampusssen van stapel. Daarnaast staan ze garant voor onderhoud en reparatie en werden onder hun auspiciën talrijke Pampussen gerestaureerd. In Friesland varen 70 Pampussen actief in wedstrijdverband. Dat is een derde deel van de Pampusvloot in Nederland.

Piet Boelsma bouwde in Sneek 14 nieuwe Pampussen. De Jong in Joure 12. Op de Loosdrechtse werf Vrijheid van Lamme werden 65 nieuwe Pampusjachten gemaakt. In 1934 werd de eerste serie van 14 Pampussen gebouwd bij jachtwerf De Vries Lentsch.