Diversiteit aan bands op Friestalige talentstage

NIJLAND - In een vernieuwde opzet in samenwerking met Friesland Pop zijn het vier bands die zullen spelen op Aaipop der op út – een Friestalig talentstage. De bands ‘Hazzefet’, de nieuwe Friese troubadoer ‘Bruno!’ Zullen strijden voor een optreden op Aaipop 2014. De andere bands, ‘Babalive!’ en ‘Ald Sear’ laten ook van zich horen op 8 maart te Winsum. En vakkundige jury zal alle bands een verslag geven met opbouwende kritiek en daarnaast roepen zij een winnaar uit, die het Aaipop festival op 21 april zal openen.

Babalive! is opgericht in 2011, maar heeft al aardig naam opgebouwd. Het nummer ‘Frije Friezen’ is het bekendste nummer van de band uit Warga en omstreken. Bruno Rummler is de naam van de man achter Bruno!, hem kennen we van het lied ‘Simmer yn Fryslân’ en het duet ‘Sulveren Snie’. Hij krijgt al aardig airplay bij Omrop Fryslân en van hem zullen we zeker in de loop van de komende jaren meer gaan horen. Hazzefet is een nieuwe band, met ervaren muzikanten. In verschillende bezettingen hebben ze al eens op Aaipop gespeeld, de roots van hun stijl ligt in de jaren 80. De laatste band is Ald Sear; Oldschool hardcore Punk. Met onder andere Strawelte als inspiratiebron gaan zij los op Aaipop der op út.
Het gezamenlijke doel van Aaipop en Friesland Pop is het verhogen van het niveau van de Friese muziek. Stichting Aaipop richt zich hierbij vooral op de Friese taal. Stichting Friesland Pop doet dit in een breder perspectief, samen versterken zij elkaar in meerdere projecten. Zo loopt er momenteel ook een project waarbij Friestalige liedteksten omgezet worden naar een strip of cartoon. Op Aaipop 2014 zullen deze voor het eerst getoond worden aan het publiek.