Groen licht voor bouw Nieuw Thialf

HEERENVEEN - De bouw van Nieuw Thialf voor het hoogst haalbare podium kan los. Provinciale Staten van Fryslân besloten woensdag 50 miljoen euro beschikbaar te stellen voor een stadion met een wedstrijdbaan van wereldniveau en een topsporttrainingsbaan. In 2016 moet het klaar zijn.

Daarmee komt een eind aan alle speculaties over de toekomst van Thialf. Fryslân wil met een forse bijdrage het grote belang van Nieuw Thialf voor de schaatssport onderstrepen. De provincie doet voor de overige financiering een beroep op het Rijk en het bedrijfsleven. Nieuw Thialf krijgt een volledig gerenoveerde en gemoderniseerde wedstrijdhal. Daarnaast komt er een aparte topsporttrainingshal. Dit unieke concept kwam in het afgelopen jaar tot stand in nauwe samenwerking met belanghebbenden. De provincie ontwikkelde het onder andere samen met KNSB, ISU, NOC*NSF, de schaatsers, coaches, trainers en begeleiders. Allen vinden de twee banen voor de toekomst van Thialf absoluut noodzakelijk om schaatsmekka van de wereld te blijven.
Topsporters en recreanten
Nieuw Thialf richt zich vooral op de wedstrijden en trainingen van topschaatsers. Daarvoor biedt het nieuwe complex de nieuwste voorzieningen en technieken. In de topsporttrainingshal trainen de schaatsers onder laboratiumomstandigheden, zodat zij het beste uit zichzelf kunnen halen. Zo’n trainingsfaciliteit is uniek voor het schaatsen, maar heeft zich bijvoorbeeld bij het zwemmen al ruimschoots bewezen. Met deze focus op topsport zorgt Nieuw Thialf dat schaatsen een belangrijke bijdrage blijft leveren aan de Olympische ambitie. Tegelijk biedt Nieuw Thialf alle ruimte aan breedtesporters en schaatsrecreanten. Omdat de topsporters hun eigen trainingsvoorziening hebben, kunnen zij schaatsen op de beste laaglandwedstrijdbaan ter wereld. Die beschikbaarheid sluit naadloos aan bij de visie en het beleid van de KNSB voor meer ijs. Het beantwoordt ook aan de wens van de overheid om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen.
Internationaal icoon
De innovaties en voorzieningen maken van Nieuw Thialf een internationaal icoon. Dat zet Nederland en Fryslân weer bovenaan op de kaart. Het ijsstadion wordt een toonbeeld van duurzaamheid, innovatie en energie. Bovendien biedt het uitstekende voorzieningen voor sponsors en toeschouwers. Nieuw Thialf biedt kortom uitstekende aanknopingspunten voor topsportambities, sportparticipatie, economie en werkgelegenheid, infrastructuur en sociaal maatschappelijk nut. Met alle voordelen van dien voor promotie van Nederland en Fryslân. Provinciale Staten maakten duidelijk snel van start te willen met de bouw. Vooral met de renovatie van de wedstrijdhal. Gedeputeerde Konst pakte die handschoen direct op. “In 2014 direct na Sochi gaat de schop de grond in voor de wedstrijdhal. En als we dan ook gelijk met de topsporthal kunnen beginnen, dan doen we dat”, zei hij de Staten toe. De komende maanden zal de provincie op zoek gaan naar cofinanciering om het resterende bedrag bij elkaar te krijgen. Ook begint ze al met de voorbereiding van de aanbesteding, zodat het bouwproces van Nieuw Thialf direct na het realisatiebesluit in juni 2013 los kan. In 2016 is Nieuw Thialf dan klaar voor het eerste grote schaatstoernooi. Kosten Het plan voor Nieuw Thialf is begroot op 106 miljoen euro. Dat betekent dat de provincie de komende maanden nog 56 miljoen euro financiering rond moet krijgen. Dat is een fors bedrag, maar er zijn al geluiden die aangeven dat er mogelijkheden zijn om het stadion voor minder geld te bouwen.   Foto Douwe Bijlsma