Groot cultureel aanbod in zuidwesthoek

BOLSWARD/KOUDUM - /MAKKUM/WARNS/KOUDUM - De vijf culturele instellingen in de Friese zuidwesthoek hebben ook voor het komend seizoen weer een gevarieerd cultureel programma samengesteld. Met het motto ,voor elck wat wils' varieert het aanbod van film tot muziek en van theater tot cabaret. Daarnaast zijn er culturele lezingen, cursussen en kindervoorstellingen.

BOOG Bolsward, De Súdwester, Koudum, Het Nut, Makkum, de Spylder, Warns en het Nut, Workum willen met hun programma's laten zien, dat er ook in de rest van de gemeente Súdwest-Fryslân genoeg te beleven is op hetgebied van film, cabaret, toneel en muziek.

Bolsward

In Bolsward zorgt het BOOG (Bolswards Overkoepelend OrGaan) al ruim 40 jaar voor een rijk aanbod aan film, cabaret, theater en muziek. Vier werkgroepen programmeren ieder jaar voorstellingen en uitvoeringen tussen september en april. De film- en cabaretvoorstellingen vinden plaats in Ons Gebouw, het theater in het Marne College en de muziekuitvoeringen in de Doopsgezinde kerk. Het omvangrijke BOOG programmaboekje wordt dit jaar voor het eerst huis-aan-huis verspreid in de stad. Het aanbod vermeldt dit seizoen maar liefst 33 voorstellingen. Op het programma staan onder andere Mark van de Veerdonk, André Manuel, cabaret; Ursul de Geer met Nachttrein naar Lissabon, Tryater, Jan Arendz en Marijke Geertsma, Freark Smink en Joop Wittermans (theater); de Bolswardse Filmdagen, en muziek van onder andere The Blue Gate Jazzband, Big Band Cue en Andante. Alle informatie van het BOOG cultuur programma is te vinden op www.boog-bolsward.nl

Makkum

Het NUT Departement Makkum heeft ook dit seizoen weer een gevarieerd en aansprekend cultureel programma samengesteld. Op het programma staan onder andere voorstellingen van Patrick Nederkoorn, van de Gebroeders Fretz (die met een nieuw programma de theaters gaan bestormen), de Matroeska's (winnaars van de publieksprijs van het Amsterdams Kleinkunst Festival van afgelopen jaar) en het Amsterdams Kleinkunst Festival. Dit laatste gezelschap komt alweer voor het zoveelste jaar naar Makkum en staat altijd garant voor een bomvolle Doopsgezinde Kerk, veelal het NUT theatertje in Makkum. Daarnaast zijn er kindervoorstellingen, cursussen, lezingen, muziekvoorstellingen en verzorgt Theatersportgroep Makkum een Kerstspektakel.

Koudum

De Súdwester Cultureel, ook actief in it Heidenskip, Hemelum en Molkwerum, biedt dit seizoen weer een gevarieerd aanbod van toneel, film, muziek en cabaret. De meeste voorstellingen vinden plaats in Koudum (de Klink, Martinikerk), maar ook uitstapjes naar de omliggende dorpen vinden plaats. Het programma begint met een cabaretvoorstelling van Ronald Smink, maar daarna staan onder andere Jan Arendz en Marijke Geertsma met ,It Jubileum' op het programma, is er een kerstconcert in de Martinikerk, zijn er lezingen, concerten en is er voor de jeugd een poppentheater. Het programma van De Súdwester wordt regelmatig aangepast, daarom is het verstandig de website koudum.nl regelmatig te raadplegen. Dan even doorlinken naar De Súdwester voor het juiste programma.

Workum

Het programma van de Stichting Cultureel NUT Workum start op zaterdag 4 oktober in de Klameare met het Culinair Theater met de voorstelling Umami. Tot 11 april 2015 volgen er in Workum dan nog eens 11 voorstellingen, waarbij toneel, cabaret, lezingen en muziektheater elkaar afwisselen. Natuurlijk staat in Workum ook Tryater op het programma, evenals Jan Arendz en Marijke Geertsma met ,It Jubileum' en Freark Smink en Joop Wittermans met ,Feteranen'. Cabaret komt van Speelman en Speelman, Carolien Borgers en Yora Rienstra. NUT Workum heeft eveneens een kindervoorstelling op het programma staan, evenals een literaire avond.

Warns

In het komende seizoen is er in De Spylder weer van alles te beleven: klassieke muziek door toptalenten, Friestalige liedjes, bekende schrijvers, lichtvoetige jazz, kindertheater en een programma met actuele films. Nieuw is dat de Spylder nu regelmatig op vrijdagavond een voorstelling heeft. Ook nieuw is dat (tenzij anders vermeld) bij de toegangsprijs van alle voorstellingen (behalve de films) één drankje is inbegrepen. Het programma start zaterdag 13 september met de film La Grande Bellezza. Daarna volgt een afwisselend programma dat eindigt op 10 april 2015 met een concert van het Brackman Trio. Tussen september en april is er muziek op piano en klarinet van Robert Poortinga en Gerbrich Meijer, Bennie Huisman, Manuel Sanguino (piano/saxofoon), It Kryst Kollektief en jazz. Maar de Spylder biedt meer, zoals lezingen van Pieter Winsemius, Hylke Speerstra en Hoite Pruiksma. Voor kinderen staan er films, en muziektheater op het programma. De traditionele boekenmarkt, dieper gewicht worden verkocht, vindt dit jaar plaats op 23 november Meer info op www.despylder.nl.