Beginnerscursus mediteren in Yogacentrum

SNEEK - Op vrijdagochtend 3 oktober start er een beginnerscursus mindfulness in Yogacentrum Sneek aan de Gysbert Japiksstraat 34. De cursus bestaat uit zes wekelijkse bijeenkomsten op vrijdagochtend, telkens van 09.30 tot 11.30 uur en wordt begeleid door Ank Schravendeel. Alle informatie op www.yogacentrumsneek.nl,. Aanmelden bel  0515-422214 of mail naar info@yogacentrumsneek.nl.  Meditatie is een training van de geest. Je traint de geest om opmerkzaam te zijn. Opmerkzaam te zijn in het hier en nu, één ding tegelijk, steeds opnieuw. Wat kom je zoal tegen? Adem halen, denken, gewaar zijn van zitten, ongeduld, adem halen, ideeën over hoe mediteren zou moeten zijn. Vaak ook: alles tegelijk. Opmerken wat er is, is genoeg. Dat klinkt simpel, het vraagt training.

We oefenen zit- en loopmeditatie. Zitmeditatie kan zittend op een kussen, een bankje of een stoel. Het is belangrijk dat je ontspannen kunt zitten, dan komt er ruimte om aandacht te besteden aan wat zich aandient. Bij loopmeditatie leer je om ook met open ogen en in beweging bewust te blijven. Dat maakt deze manier van mediteren concreet en toepasbaar in het dagelijks leven.
 
Veel mensen gaan mediteren omdat ze rust willen. Je neemt tijd voor jezelf, zondert je af, doet de ogen dicht, brengt het lichaam in rust. Dat is een eerste stap.
Als je je bewust wordt van de reacties van de geest kan dat in eerste instantie heel onrustig voelen. De onrust komt niet alleen van buiten maar zit ook in je. Door op te merken, gewaar te zijn, steeds opnieuw helder te herkennen wat er is, leer je rustig zijn met onrust. Dat geeft inzicht in hoe je omgaat met wat er hier en nu gebeurt. Dat geeft rust.
 
De cursus wordt begeleid door Ank Schravendeel. Zij mediteert sinds 1988 en geeft sinds 2009 mindfulness in het Yogacentrum Sneek.