Oude gele steentjes-gebouw 'verbergt' modern kantoor

IJLST - Het in de volksmond als gele steentjes-gebouw bekend staande pand in IJlst verbergt' modern kantoor. In de voormalige schaatsenfabriek van Nooitgedagt is de verbouw van het nieuwe interieur van adviesbureau Sijperda Hardy inmiddels afgerond.

Het interieurontwerp van Koot Architectuur is zorgvuldig ingepast in dit waardevolle industrieel erfgoed. Pieter Koot over dit bijzondere project: ,,Adviesbureau Sijperda Hardy benaderde mij met de volgende vraag: Kun je ons vooruitstrevende bedrijf een eigentijds interieur geven passend in dit  fabrieksmonument?”

Nu is het oude gele steentjes-gebouw van de vroegere schaatsenfabriek Nooitgedagt bij veel mensen bekend. Samen met de hoge schoorsteen vormen zij een stukje tastbare geschiedenis van IJlst.

Het pand bestaat uit drie verdiepingen welke begin van deze eeuw al eens voorzien zijn van een intern trappenhuis met lift. De opgave was om het nieuwe interieur in te passen in de monumentale schil van het gebouw. Zo hebben we alle nieuwe functies zoals toiletten, kantoren, vergaderruimten, welke vroeger ten tijde van de oude fabriek nog niet bestonden  “ingepast” in de schil van het gebouw. We hebben als het ware een nieuw “doosje” geplaatst in een oud gebouw waarbij de oude fabrieksschil en constructie volledig intact gebleven is.

Koot: ,,Oud en  innovatief nieuw kunnen heel goed samen. Het is juist een uitdaging om dit zo goed mogelijk te doen. Zo is er gezocht naar een optimaal duurzaam resultaat met hightech LED verlichting. Heel minimaal, flinterdun en  een  groot contrast met de soms  40 cm dikke muren van toen.”

Abe Sijperda van Adviesbureau Sijperda Hardy:  ,,Na de start in 2005 van ons installatietechnisch adviesbureau hebben we onze dienstverlening uitgebreid met brandveiligheid, bouwfysica en akoestiek en zijn hierin met 16 mensen actief. Het werd het tijd onze dienstverlening ook een “eigen gezicht” te geven.We hebben het gele steentjes-gebouw in 2012 gekocht en wilden van het “verzamel kantoor imago” af. Belangrijk was bij adviesbureau Sijperda-Hardy binnen te stappen. Dit is Pieter Koot uitstekend gelukt! Een prettige samenwerking waarbij onze visie is vertaald in een passend interieur is het resultaat. We kunnen nu met trots onze klanten ontvangen en werken in een inspirerende omgeving."