Heerlijke start IJlst 750 jaar

IJLST -  Mede dankzij de medewerking van de weergoden werd de start van de festiviteiten IJlst 750 jaar stadsrechten vrijdagavond een groot succes.

Het theaterstuk ‘De stad waar ooit…’ werd op drie verschillende locaties opgevoerd. Honderden toeschouwers genoten van het uitverkochte theatrale spektakel. Het evenement is het startmoment voor 2018, het jaar waarin IJlst 750 jaar stadsrechten heeft. In aanloop naar dit jubileumjaar worden verschillende evenementen georganiseerd.

450 bezoekers genoten van uniek locatietheater dat startte bij molen De Rat. In de kolk verdween het schip zonder roer, het IJlst van vroeger dat ooit hoger in aanzien stond dan Sneek. De toeschouwers vervolgden hun theaterroute naar Werf IJlst, waar een flamboyante stadsmanager in bloemetjespak zijn wilde plannen voor de stad ontvouwde. In de slotscène bij de oude fabriek van Nooitgedagt sprak Teerdze Holtrop het publiek toe. Deze schoolmeester uit het begin van de vorige eeuw was teruggekeerd uit het verleden om de stad zijn historische verhalen te schenken. De theaterproductie is speciaal voor IJlst geschreven door Folkert Sijbrandy en Flip van Doorn. Liedteksten en muziek zijn van de hand van Sytse Broersma (De Kast). Concept en regie: Ypy Zysling. Onderdeel van het theaterstuk was de presentatie van de belevingsroute IJlst 1868. Schoolmeester Holtrop, die aan het begin van de vorige eeuw in IJlst voor de klas stond, neemt daarin bezoekers mee naar 1868. De route voert langs 18 bijzondere plekken in de stad. Via een speciaal ontwikkelde website kan iedereen op locatie luisteren naar wat Holtrop te vertellen heeft. Naast het Fries en Nederlands zijn de verhalen ook in het Duits en Engels te beluisteren.