MeteoGroup | Juli als nat en zeer warm de boeken in

Lemmer - Het zal niemand verwonderen. Juli 2014 gaat de boeken in als zeer warm. MeteoGroup meldt dat deze maand in de top 10 terechtkomt van warmste julimaanden sinds 1901.

Voor wat betreft neerslag is een zeer divers beeld opgetreden. Terwijl de Wadden kurkdroog zijn gebleven, heeft een aantal andere regio’s meer dan het dubbele van de normale maandhoeveelheid ontvangen. De officiële topper is Deelen met 207,1mm. Let wel, de gemiddelde hoeveelheid neerslag in een julimaand bedraagt zo’n 70 mm.

Juli in cijfers

De meesten van ons zullen wel aan hun water voelen dat deze zomermaand warm is verlopen. Met morgen erbij genomen komen we uit op een gemiddelde maandtemperatuur (dag en nacht dus) van 19,8 graden. Klimatologisch gezien mag je 17,9 graden verwachten en daarmee zitten we dus bijna 2 hele graden boven de norm. Hiermee komen we op plaats 6 te staan van warmste julimaanden sinds 1901. Boven ons bevinden zich 2010, 1983, 1995, 1994 en 2006 (deze maand had zelfs 22,3 graden als gemiddelde temperatuur). Mocht de gemiddelde temperatuur uiteindelijk nog eentiende warmer zijn, dan verslaan we ook 2010 en komen we op plaats 5 terecht. Opvallend was verder de hoeveelheid zomerse dagen (dagen met 25 graden of hoger). Dat waren er voor De Bilt 14, tegen 9 zomerse dagen in een gemiddelde julimaand.

Volle regenton

In een aanzienlijk deel van het land is deze maand nat verlopen. Veel plekken hebben 100 tot 150 mm in de broekzak, met meerdere uitschieters tot boven 200 mm. De noordelijke provincies hebben duidelijk minder neerslag ontvangen dan de rest van het land. Vooral de kop van Noord-Holland, het westen van Friesland en de Waddeneilanden zijn nog te typeren als droog tot gortdroog (15 tot 20 mm). Ook de zuidwestpunt van Zuid-Holland is bescheiden bedeeld qua nattigheid en daar zou men nog best wat regenwater kunnen gebruiken. Interessant is overigens ook weer hoezeer het relief een vinger in de pap heeft bij onze neerslagverdeling. De stuwwal bij Arnhem heeft bij een zuidoostelijke wind afgelopen maandag absoluut bijgedragen aan de uitzonderlijk grote regenhoeveelheid in die regio. Met daarbij zeer grote verschillen op geringe afstand. Zo viel in Arnhem-Zuid ongeveer 25 millimeter, 3 kilometer verderop in Arnhem-Noord rond 80 millimeter en nog weer 5 kilometer noordelijker in Deelen 132 millimeter. Deelen is daarbij het hoogste punt, Arnhem-Zuid het laagste.