KWF wil SamenLoop voor Hoop in Zuidwest Friesland

SNEEK - In navolging van de 100 andere locaties waar de 24-uurswandelestafette SamenLoop voor Hoop nu al succesvol is georganiseerd, heeft KWF Kankerbestrijding voor 2015 haar zinnen gezet op Zuidwest Friesland. Ettje Wassenaar-Stienstra, regiocoördinator van KWF, is druk op zoek naar vrijwilligers die de organisatie in Zuidwest Friesland voor KWF op zich willen nemen.

SamenLoop voor Hoop is een 24-uurswandelevenement, waarbij (ex-)kankerpatiënten in het zonnetje worden gezet, overledenen worden herdacht en geld wordt ingezameld ten behoeve van kankeronderzoek. Een etmaal lang wandelen teams in estafetteverband om hun solidariteit met (ex-)kankerpatiënten te tonen en het leven te vieren. Lokale survivors (mensen die ooit in hun leven de diagnose kanker hebben gekregen) nemen een centrale plaats in tijdens SamenLoop: zij openen het evenement met een startronde als levend bewijs van de hoop in de strijd tegen kanker. Een belangrijk onderdeel is ook de kaarsenceremonie. Deelnemers en toeschouwers branden kaarsen als de duisternis invalt om hun persoonlijke herinneringen levend te houden. Dieke van Dijk: ,,Ik raakte betrokken bij de SamenLoop voor Hoop door toedoen van een vriendin/lotgenote die mij vroeg mee te helpen om een SamenLoop voor Hoop te organiseren in de gemeente Heerde. Deze prachtige en succesvolle SamenLoop vond plaats in 2012. Zelf heb ik drie verschillende soorten kanker mogen overleven. Die kans te krijgen om door te mogen gaan gun ik iedereen. Dit evenement is veel meer dan een inzamelingsactie. Het raakt de mensen echt en het maakt een moeilijk onderwerp bespreekbaar. Het is haast niet voor te stellen wat voor saamhorigheid dit evenement in onze plaatselijke gemeenschap teweegbrengt. Jong en oud, ziek en gezond, particulieren en bedrijven: allemaal zijn we verbonden door de hoop dat de ziekte kanker niet het laatste woord zal hebben.”

Veel voldoening

Ettje Wassenaar: mmHet is een evenement waar een goede voorbereiding voor nodig is. KWF zorgt voor ondersteuning in de vorm van draaiboeken, fungeert als vraagbaak en organiseert inspiratiedagen. Maar we schrijven niet voor hoe commissieleden hun werk moeten doen. We willen juist dat de commissie kiest voor een invulling die past bij de situatie in Zuidwest Friesland. Je doet dit niet even in een maandje, maar het geeft wel heel veel voldoening.” Dieke: ,,Bij ons komt het hele team volgend jaar weer bij elkaar om een tweede SamenLoop te organiseren. En dat is op veler verzoek!” Wie geïnteresseerd is in een functie in de commissie SamenLoop voor Hoop voor Zuidwest Friesland kan voor meer informatie of aanmelding contact opnemen met Ettje Wassenaar, 06 533 290 01, EWassenaar@kwf.nl of kijk op www.samenloopvoorhoop.nl.