Een op de vijf Friezen ziet het liefst een verbod op vuurwerk

Sneek -  Eén op de vijf Friezen ziet het liefst een verbod op vuurwerk. Dat is de uitkomst van een onderzoek door de stichting Buurtlink. Aan het onderzoek deden drieduizend Nederlanders mee.

Vuurpijlen, duizendklappers en gillende keukenmeiden. De jaarwisseling gaat op veel plekken in Nederland gepaard met vuurwerk. Voor mensen leuk om naar te kijken, voor huisdieren minder fijn. Maar liefst de helft van de Friese huisdierenbezitters ziet op tegen oud en nieuw, omdat ze zich zorgen maken om hun huisdier. Veel honden en katten zijn bang voor vuurwerk. Een op de vijf Friezen is zelfs van mening dat het afsteken van vuurwerk strafbaar zou moeten zijn. Volgens hen zorgt het – naast gestreste huisdieren – ook voor onnodig veel ongelukken. Flevolanders maken zich het meest zorgen om hun huisdier tijdens de jaarwisseling. Maar liefst 80% van de Flevolandse huisdierenbezitters ziet op tegen oud en nieuw. In Gelderland maakt men zich minder druk. Slechts een op de vier Gelderse huisdierenbezitters geeft aan dat vuurwerk voor onrust zorgt. De helft van de Geldenaren vindt vuurwerk vooral mooi om naar te kijken en is dan ook fel tegen een verbod.

Posters

Om ervoor te zorgen dat Friese huisdierenbezitters de jaarwisseling goed door komen, heeft Buurtlink een speciale oud-en-nieuwpagina ontwikkeld met diverse tips en tricks. Daarnaast zijn op www.buurtlink.nl/oudennieuw gratis posters te downloaden. Op deze manier kunnen mensen hun vuurwerkminnende buren op een sympathieke en originele manier vragen rekening te houden met hun huisdier.

Buurtlink

Stichting Buurtlink heeft in 2006 het online platform Buurtlink.nl ontwikkeld om het buurtgevoel in Nederland te versterken. Op het platform kunnen Nederlanders door hun postcode in te vullen, kennismaken met mensen in hun buurt en leuke en relevante informatie over hun buurt met elkaar delen. Ook kunnen buurtgenoten via het platform inspiratie opdoen voor activiteiten in hun buurt. De stichting hoopt hiermee de leefbaarheid in Nederlandse buurten te verbeteren en dat mensen zich nog meer thuis zullen voelen in hun woonomgeving. Buurtlink.nl is voor en van iedere buurt in Nederland, en heeft sinds de oprichting al 300.000 leden. Meer informatie over Buurtlink is te vinden op www.buurtlink.nl.