Tips om voedselinfecties te voorkomen

GRONINGEN - Een voedselinfectie is een ontsteking van de maag en darmen. De infectie kan ontstaan als u iets eet of drinkt dat besmet is met een bacterie, virus of parasiet. Vaak leidt de ontsteking tot diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en soms koorts. Niet alleen in het buitenland, maar ook thuis is het goed om aan hygiëne te denken. Een voedselinfectie kan één tot drie dagen duren.

Eten bereiden Goede hygiëne voorkomt besmetting en verspreiding. Verstandig is om uw handen voordat u het eten klaarmaakt te wassen en na ieder toiletbezoek. Let ook op het scheiden van bereid en onbereid voedsel. Voorkom kruisbesmetting: gebruik één snijplank voor rauw vlees en een andere om de groenten voor een salade te snijden. Was messen tussendoor af of gebruik verschillende messen. Gekoelde producten Zet producten die gekoeld moeten blijven zo snel mogelijk na aankoop in de koelkast, tot vlak voor gebruik. Houd tijdens een barbecue of picknick het vlees en de salades gekoeld. Als een gerecht langer dan 2 uur buiten de koelkast heeft gestaan, bewaar het dan niet meer. Bakken en braden Verhit vlees, vis en schelpdieren tot het gaar is. Bereide gerechten en kliekjes moet u door en door verhitten. Drink geen rauwe melk en kook kraanwater als u twijfelt aan de kwaliteit, bijvoorbeeld in het buitenland.