“Bonte Sneeker Avenden sitte in oans DNA”

SNEEK De 18e editie van de Bonte Sneeker Avenden is een juweeltje. Vertrouwde uitblinkers zijn Yede van Dijk als de jarige Heabeltsje de Jong fan ‘e Stienklip en Matthie Silvius als Molly. Prachtig amateurtoneel op professioneel niveau. De afwisseling van alle onderdelen verloopt goed. De concentratie van de zaal blijft daardoor op peil. De regie, in handen van Wiesje Jansma en assistente Coby Sluyter, maakte hierin intelligente keuzes.

'Dêr wa’k al hoar', zijn de ontvangstwoorden van Heabeltsje voor wie Swerius van Epema Thoe-de-Loo op zoek gaat naar Pappe de Jong, de mogelijke verwekker van de jarige. Uiteindelijk wordt zelfs Caroline Tennissun van ‘DNA Onbekend’ in de arm genomen. Heabeltsje of frou de Jong is met name geïnteresseerd of Pappe ook eeltplekken en kalknagels had. 'Moeke hat fariabele kontakten. En Pappe sat faak. Mar we wisten niet wêr!', vertrouwt Heabeltsje aan mevrouw Tennissun toe. Naast deze zoektocht is er een vervelende brief die Molly krijgt; het tweede thema in de verhaallijn.

Ook de fontein aan het Hoogend als kritische noot aan het adres van CH2018 ontbreekt niet. De BSA hadden graag betrokkenheid gezien van Friese en lokale kunstenaars. 'Smerige Hollanders', klinkt de verwensing van Wietse Wuttel. Telkens blijven de teksten scherp. Dat zien we ook terug in het onderdeel ‘Keek op Sneek’. Bijna niemand blijkt wethouder Mark de Man te kennen, terwijl de echtscheiding van wethouder Gea Wielinga wel bekend is. Aan de overleden Joop Doevendans wordt een verdiend eerbetoon gebracht. Zangeres Dian de Jong treedt prachtig op en stadsdichter Marten Visser noemt de voormalige ambachtsschool aan de Schoolstraat ‘Colditz’.

Rond de zevende editie vertrouwde een deelnemer me toe dat de BSA met een keer of tien zouden stoppen. Inmiddels zijn we elf jaar verder. ,,De BSA sitte in ut DNA fanne Snekers.” Daaraan hebben alle medewerkers van de BSA een bijdrage geleverd. Chapeau!

Wiebe Dooper