Volop bewondering voor nieuwe Súdwesthûs

SNEEK -Het Súdwesthûs. Dat is de in het begin van de middag onthulde naam van het nieuwe gemeenteloket van de gemeente Súdwest-Fryslân aan de Marktstraat 8 in Sneek.

Vervolgens stonden van 12.00 tot 18.00 uur de deuren van het pand pal tegenover het stadhuis uitnodigend open om iedereen een blik te gunnen in het nieuwe publiekscentrum. Niet alleen in de publieksruimte op de begane grond maar ook op de eerste en tweede verdieping waar het ambtenarenkorps nieuwe werkplekken kreeg.

Honderden belangstellenden maakten van die gelegenheid gebruik. Er klonk waardering van nieuwsgierig rondlopende Snekers in het pand. De meesten noemden het passend, mooi, modern, open en niet te protserig. ,,Eerlijk waar; ik heb werkelijk geen enkele wanklank gehoord”, zei projectleider Peter de Jong van de gemeente SWF.

Fron Sierdsma, teammanager centrale dienstverlening van de gemeente had rond half drie nog een handjevol van de 2000 gedrukte open dag paspoorten. ,,We hadden op duizend mensen gehoopt, het zijn er nu al meer dan 3000.”

Ook zij ving veel positieve geluiden op. Bij de ingang was er grote belangstelling voor de 89 portretten van mensen van 1 tot en met 89 jaar uit de 89 kernen van de gemeente.

Sierdsma en haar collega’s werken inmiddels een maand in het voormalige bankgebouw dat een paar dagen geleden nog is voorzien van kunstvoorwerpen en echte- en namaakbeplanting. ,,Natuurlijk zijn er aanloopdingen. We hebben ook een nieuwe manier van werken zonder vaste plaatsen geïntroduceerd. Dat is wennen. Sommige dingen moeten nog even landen. We kijken het aan en kunnen waar nodig altijd nog aanpassen.”

De reacties van de bezoekers de afgelopen weken waren positief, merkten Sierdsma en haar collega’s. ,,Het is open. De mensen krijgen een hand. We zijn gastvrij en hebben geprobeerd een zakelijke, professionele, maar ook huiselijke sfeer te creëren. Dat is geslaagd en de meeste mensen ervaren dat ook zo. Daar zijn we trots op.”