Petitie tegen zandwinning over 14.000

SNEEK - De petitie tegen de zandwinning in het IJsselmeer bij Oudemirdum is de 14.000 gepasseerd.

Het wordt spannend of de petitie de 15.000 NEE-stemmen zal halen voor de gemeenteraad van De Fryske Marren op 4 februari in het zogenaamde ‘petear’ verder praat over de zandwinning in het IJsselmeer.

Zoals bekend zijn de bewoners van Gaasterland grotendeels tegen de zandwinning. Ze komen opnieuw met zijn allen in de Gaasterland Express naar Joure. Deze keer nemen ze hun bijzondere rode loper mee. Liefhebbers mogen er overheen lopen.

Op het bordes van het stadhuis zal de dichter Syds Wiersma zijn gedicht ‘Sânfabryk foar Kliffekust’ voordragen. Gerrit Schra en Jelle Draaijer, van het comité ‘Geen Zandindustrie IJsselmeer’ zullen het standpunt van het actiecomité onder woorden brengen. En het strijdlied ‘Prima Zand’ zal worden gezongen.

In het ‘Petear’ kunnen zowel bewoners als deskundigen de raad van informatie voorzien. De bewoners vertellen gezamenlijk hoe groot de impact is van deze zandindustrie voor de kust van hun mooie Gaasterland. Een dertigtal inwoners van met name Mirns en Oudemirdum zeggen kort, bijna in één zin, wat zij het ergste vinden.

Vervolgens schikken deskundigen aan tafel om aan te geven wat de problemen zijn. Onder andere de verwachte schade aan de natuur, de geluidsoverlast en het zicht op een industrieel eiland. Dit alles in een natuurgebied. De gemeenteraad zal daarna informatie gaan vragen.

De bedoeling van het ‘Petear’ is dat de raadsleden aan het eind van de avond voldoende zicht hebben op de problematiek om een besluit te kunnen nemen. Volgens GS is deze zandwinning een landsbelang, en moet de gemeente daarom instemmen. Voordelen voor de gemeente zijn er niet. In dit Petear gaat het dus vooral om het helder krijgen van de nadelen.

Er zijn nog een paar plaatsen in de Gaasterland Express. Belangstellenden kunnen zich tot 4 februari opgeven via de Site van het Comité. Langs de route Aldemardum – De Jouwer zijn verschillende opstapmogelijkheden.