Bataclan-overlevende spreekt in Heechhûs

HEEG - Ferry Zandvliet is een van de Nederlandse overlevenden van de aanslag in concertzaal Le Bataclan in Parijs. Hij vertelt zijn verhaal zaterdag 9 februari om 20.00 uur in It Heechhûs in Heeg.

Zandvliet was vrijdag de 13e in 2015 samen met 3 vrienden in Le Bataclan voor een concert van The Eagles of Death Metal. Die avond werden er 89 mensen doodgeschoten en meer dan 300 verwond in dat kleine zaaltje. Parijs werd getroffen door nog twee aanslagen die avond. In totaal vonden 129 mensen de dood. Zandvliet: ,,Een avond die mijn leven totaal op zijn kop zette. Chronische slaapproblemen, hyper-alertheid, angstaanvallen en hevige PTSS klachten domineerden mijn leven na deze helse avond.”

Zandvliet merkte na terugkomst in Nederland dat zijn omgeving steeds harder en bozer werd, terwijl hij zelf juist het tegenovergestelde voelde. ,,Juist door deze verharding in de maatschappij voelde ik mij gedreven uit te spreken en te laten zien dat ik weiger boos te zijn op de daders, maar ook dat ik me niet bang laat maken. Na een week stond ik alweer bij een concert en met de vader van één van de terroristen die zich heeft opgeblazen in Le Bataclan heb ik een intense vriendschap gesloten.”

Zandvliet zegt dat zijn leven zoveel mooier is geworden door het loslaten van zijn boosheid en niet toe te geven aan angst. ,,Ik moet mezelf nog steeds wel eens knijpen. Het is bijna een spirituele reis, een verrijking van mijn leven. Heel Nederland steunde ons na een live televisie optreden bij Humberto Tan. Die steun vanuit het hele land zal ik nooit meer vergeten.”

Hij is een lotgenotengroep gestart voor terreur getroffenen in Nederland, heeft op politiek niveau stappen gemaakt om de opvang van terreur getroffenen te verbeteren (’bij ons is er veel mis gegaan’) en is zijn verhaal aan het delen.