Samen vechten tegen klimaatverandering

Arjan Boonstra is student Bouwkunde aan de TU in Delft. In februari vertrekt de oud-Bakhuister en –Bogerman leerling voor een half jaar naar Detroit waar hij een flinke uitdaging aangaat.

BAKHUIZEN/DELFT ,,Duurzaamheid voor iedereen, me daarvoor inzetten is mijn passie”, zegt Arjan Boonstra. ,, Samen met zes studenten van de TU Delft en Erasmus Universiteit Rotterdam heb ik mijn studie 1 jaar opzij gezet, zodat wij ons vrijwillig in kunnen zetten voor de non-profit organisatie: The Motown Movement (TMM). Samen vechten we tegen klimaatverandering door duurzame bouwtechnologie bereikbaar te maken voor iedereen.”

Op de campus in Delfst kwam Arjan een brochure tegen over TMM. ,,Het project sprak me meteen aan. De eerste groep studenten kocht van één maand studiefinanciering een vervallen huis in Detroit, VS. Door dit huis te transformeren brengen we onderzoek en educatie samen in een showcase: een menukaart van low-budget, do-it-yourself methodes voor het verduurzamen van je huis. Zo proberen wij duurzaam wonen ook bereikbaar te maken voor een veel grotere groep: de lagere- en midden klasse.’’

In Detroit leven veel mensen onder de armoedegrens, en vaak is de energienota even hoog als de huur. TMM laat de mensen zien dat door bijvoorbeeld de verwarming lager te zetten, het licht uit te doen, isolatie van de woning en aluminium folie achter radiatoren aan te brengen, het energieverbruik drastisch omlaag gaat.

,,Gedragsverandering, daar gaat het om”, zegt Arjan. ,,Eerst waren de bewoners nogal sceptisch over onze komst. Maar inmiddels zijn wij de derde groep die zich inzet voor het project en denken de bewoners steeds meer met ons mee. Zo werken wij bijvoorbeeld samen met de basisschool die tegenover ons huis staat.”

Nu, bijna twee jaar later, is het punt bereikt om het huis echt in Detroit in werking te zetten. ,,We zijn nog druk bezig met de voorbereidingen en zullen hierna weer voor een half jaar naar de VS vertrekken. In juli 2019 is gepland dat er een lokale familie in het huis komt. Ook zal het educatie centrum klaar staan voor de universiteit (Lawrence Tech) en het buurt- huis zal geopend zijn voor de mensen uit de buurt.”

,,Het klimaat is een achterhoofdprobleem, mensen zijn bezig om te overleven. Als ze dan toch geïnteresseerd zijn, is dat prachtig om te zien”, aldus een enthousiaste Arjan.

,,Dat wij inmiddels helemaal geaccepteerd zijn door de bewoners merkten we aan het feit dat de plantenbakken in de tuin uit eigen beweging door de bewoners geschilderd waren. Toen de vorige groep studenten er was, waren de bakken nog kaal. Het project is voor ons geslaagd als we aangetoond hebben dat je met weinig geld energie bespaard hebt en als het huis goed in gebruik is genomen.”

In de toekomst willenm Arjan c.s. TMM ook in een ander land kunnen opzetten. ,,We willen in ieder geval een online platform opzetten waar we kennis en advies kunnen geven. Plannen genoeg dus. Of ik zelf duurzaam leef? Ik probeer minder vlees te eten, doe de lichten uit en ik werk vrijwillig en fulltime om klimaatverandering tegen te gaan. Dit alles is een zeer leerzame ervaring die ik echt niet had willen missen.”

Arjan en zijn medestudenten zijn te volgen via themotownmovement.com en via facebook en instagram.

Amanda de Vries