Modelbouw evenement in Spil

SNEEK - De Regio Noord van de landelijke modelbouwverenigingen Twenot en IPMS houden zaterdag 2 februari vanaf 10.00 uur de 18de ‘open dag voor de plastic modelbouw’ in wijkgebouw de Spil aan de Molenkrite in Sneek. het gratis evenement duurt tot 16.00 uur.

Twenot staat voor TWEede Nederlandse Organisatie voor Tankhobbyïsten. De I.P.M.S. (International Plastic Modellers’ Society) is vertegenwoordigd door landelijk bestuurslid Peter Wardekker uit Sneek en regiocoördinator Peter Neinhuis uit Zuidhorn.

Naast de gebruikelijke drie elementen: show, demo en verkoop zullen enkele leden vertellen over hun specialiteit op het gebied van de plastic modelbouw. Onderwerpen als airbrushen, cross-kitting, bouwrecensies maken etc. zullen aan de orde komen. Aan de demo tafels willen de modelbouwers graag alle vragen beantwoorden. Bijzonder is dat een aantal vliegtuigen uit de leesboekserie “Biggles” te zien is.

Met het steeds meer verdwijnen van modelbouw uit de speelgoedwinkels is deze dag een welkome aanvulling voor de modelbouwers. De Twenot richt zich op de bouw van militaire voertuigen en figuren in diverse schalen van alle landen en uit alle tijden, de IPMS is een vereniging waar van alles kan worden gebouwd: auto’s, vliegtuigen, schepen, figuren, science-fiction, prehistorische figuren etcetera.

Op deze plastic modelbouwdag zijn alle facetten van de plastic modelbouw bijeen gebracht. Diverse leden tonen hun bouwkunst in tentoongestelde modellen, anderen zijn tijdens de beurs bezig met het bouwen van hun modellen. Door demonstraties van airbrush-technieken en figuur- schilderen kunne belangstellenden ‘live’ zien hoe zo iets moet worden gedaan.

Naast de show en de demonstraties zijn er ook modelbouwers die hun overtollige zolder-voorraad aan de man/vrouw proberen te brengen. Zowel de nieuwste als veel oudere modellen kunnen zaterdag van eigenaar wisselen.

De gratis entree is bewust gekozen om een zo groot mogelijk publiek te kunnen bereiken. De gemaakte kosten hoopt de organisatie te kunnen dekken uit de opbrengst van een tombola (verloting) waarvoor de diverse tafelhouders enkele prijzen hebben afgestaan, die - naast enkele andere artikelen - toch meest gerelateerd zijn aan de hobby, zodat het winnende publiek meteen thuis aan de slag kan; zo snijdt het mes aan twee kanten.

Ook de jeugd wordt niet vergeten, aan de “Kits for Kids” tafel (een kit is een modelbouwdoos) kan de jeugd onder deskundige leiding een model in elkaar plakken en daarna gratis mee naar huis nemen. Ook hier snijdt het mes aan twee kanten: de jeugd leert de eerste beginselen van de modelbouw en wordt tevens een poosje bezig gehouden, zodat pa en/of ma de handen vrij heeft/hebben om al het moois te bekijken.