,,We worden in Sneek altijd als vrienden ontvangen”

SNEEK New Cool Collective keert op 26 januari terug naar Poppodium Bolwerk. De band onder leiding van Benjamin Herman trad de afgelopen jaren meerdere keren op in de Sneker muziektempel.

Zo was de swingende formatie daar in 2017 een van de publiekstrekkers van het festival VERS! Herman gaf toen ook een masterclass bij Kunstencentrum Atrium. Het Sneeker Nieuwsblad sprak de gelauwerde saxofonist in de aanloop naar de Sneker comeback.

New Cool Collectie, die als geen ander jazz, dance, latin, salsa, afrobeat en boogaloo door elkaar weet te mixen, vierde in 2018 haar 25-jarig bestaan. Het begon allemaal in de Amsterdamse Soul Kitchen, waar Herman en DJ Graham B elkaar in 1993 leren kennen. Terwijl Graham B er platen draaide, speelde Benjamin.

Deze unieke combinatie leidde uiteindelijk tot New Cool Collective, dat al snel optrad in de hipste jazzclubs en grote festivals. Ook werd samengewerkt met grote namen als Tony Allen, Mapacha Africa, Andrew Roachford, Jules Deelder, Typhoon, Matt Bianco, Thierno Koité en Georgie Fame.

Benjamin, er zijn ongetwijfeld veel mooie herinneringen verzameld met de jaren. Wat springt er voor jou uit?

,,Alle mooie reizen en de vrienden die we hebben gemaakt. Met name onze reizen naar Senegal, Uganda, Kenia en Zuid-Afrika zijn van grote invloed geweest op onze muziek. En uiteraard de tripjes naar Japan. Het Fuji Rock-festival is een fenomeen!”

Ook Sneek is voor New Cool Collective geen onbekende plek. Wat is jou van deze bezoeken bijgebleven?

,,We hebben altijd veel plezier als we optreden in Sneek. Wat bij ons van een optreden het meest bijblijft - naast het spelen zelf - is of de medewerkers van de locatie waar wij optreden sympathiek zijn. En bij Poppodium Bolwerk worden we altijd als vrienden ontvangen. Er wordt ook altijd heerlijk gekookt. Met vla als toetje. Hopelijk is dat er de 26ste ook!”

Jullie hebben al veel mijlpalen bereikt. Wat staat er nog op jouw wensenlijstje?

,,Ik hoop, net als de rest, vooral dat wij de komende 25 jaar zo kunnen doorgaan. New Cool Collective hoeft geen hits te hebben, als we maar kunnen blijven spelen.”

Wat kunnen de fans op korte termijn van New Cool Collective verwachten?

,,Lastige vraag. We zijn namelijk bezig met wat nieuwe plannetjes, maar daar komen we pas mee naar buiten als die rond zijn. Helaas is dat nog niet het geval. Sorry!”

Wat zijn de plannen voor jullie aankomende Bolwerk-show?

,,We hebben een behoorlijk repertoire en kiezen voor elk optreden wat oude en nieuwe stukken uit. Maar we hebben de afgelopen weken ook aan splinternieuwe dingen gewerkt; wellicht gaan we die in Sneek uitproberen. Maar wees gerust, het is altijd raak als wij spelen hoor! Met 25 jaar aan speelervaring is er genoeg te zien en te horen. Ik neem in ieder geval mijn sopraan-, alt- en tenorsaxofoon mee.”

Het concert van New Cool Collective in Poppodium Bolwerk begint zaterdag om 21.00 uur. Tickets kosten 16 euro in de voorverkoop via hetbolwerk.nl.