Swingover klautert dapper door

SNEEK De survivalclub Swingover Sneek is inmiddels een jaar bezig. De nieuwe hindernisbaan, verlicht en wel, voldoet uitstekend. De Stichting Survivalrun Swingover is allesbehalve ontevreden over het startjaar dat 40 leden opleverde.

,,Veertig leden is, vinden wij, een mooi aantal voor een beginnend clubje”, zegt Wennie Brouwer, een van de initiatiefnemers, als hij de balans opmaakt na een jaar survivallen op het Schuttersveld. ,,Maar als survivalrun stichting willen we graag zoveel mogelijk sporters betrekken tot deze geweldige tak van sport. Dus we zijn op jacht naar meer mensen van jong tot ouder die de uitdaging aan willen gaan.”

 

Zoals gezegd resideert Swingover op het nieuwste sportcomplex van Sneek. Daar is een hindernisbaan neergezet. De survivalbaan is in opdracht van de gemeente Súdwest-Fryslân aangelegd door het vanuit Dinxperlo opererende bedrijf Brugging en Rougoor, gespecialiseerd in de aanleg van survivalrun- en obstakelrunlocaties voor evenementen en op vaste locaties zoals in Sneek.

 

De baan, in het verlengde van de op het oude kaatsveld aangelegde beachvolleybalvelden, is 50 meter lang, 6 meter breed en 3,5 meter hoog. Er hangen allemaal verschillende onderdelen in zoals ladders, klimtouwen, apehanglijnen, netten en triangels. ,,Het is een survivaltrainingsbaan met name gericht op de survivalrun.”

 

Precies een jaar geleden werd de hindernisbaan in gebruik genomen. De survivalaars klimmen, rennen en klauteren dapper door. ,,Om het interessant en uitdagend te houden kunnen wij de baan op onderdelen veranderen. Die kennis hebben we zelf in huis”, zegt Brouwer. De club onderzoekt overigens mogelijkheden om op termijn de prima bevallende baan uit te breiden.

 

Brouwer is samen met Fabian Booij en Armand Delea verantwoordelijk voor de trainingen. Om de veiligheid te waarborgen laten ze de Survival Bond Nederland (SBN) met regelmaat controles uitvoeren. Vanwege de veiligheid en ook een beetje om vernielingen te voorkomen worden binnenkort hekken om de hindernisbaan geplaatst.

De Sneker survivalaars breiden bij gelegenheid hun ‘werkgebied’ uit naar bijvoorbeeld de Franekervaart. De brug vlakbij het sportcomplex is geschikt gebleken om er zo nu en dan eens een uitdagende lianenbrug aan vast te knopen. Ook wordt in de winterperiode dankbaar gebruik gemaakt van de zandbak naast de baan om conditieoefeningen te doen. Immers, de beachvolleyballers wachten liever op mooier weer.

Voor de avondtrainingen, elke week op dinsdag en donderdag van 19.30 tot 20.30 uur, rolt de survivalclub met plezier de haspel met 80 meter verlengsnoer uit naar de verlichtingsmasten. Belangstellenden zijn altijd welkom om even te kijken of mee te doen.

 

Dinsdags is de training met name gericht op de wat gevorderde survivalaars, donderdag komen de meer recreatieve sporters aan bod. Er wordt naar een goede balans gezocht. ,,We bestaan natuurlijk nog maar kort en moeten ons zelf ook ontwikkelen en de juiste vorm vinden.”

De ambitie van Swingover is om dit jaar verder te groeien naar zo’n zestig leden. Om dat te realiseren staat er binnenkort weer een serie introductielessen op de rol. Verder richt Swingover zich via een op te voeren aantal clinics op de jeugd.

 

,,Buiten de trainingsuren bieden wij exclusieve trainingen aan op de hindernisbaan voor school, sportclub of vrienden/vriendinnen.” Ook bedrijven of instellingen zijn welkom om de handen eens lekker op te stropen. De bedoeling is dat Swingover dit jaar ook weer een survivalrun gaat organiseren in het Rasterhoffpark en kleinere runs voor basisscholen.