Vijftig mille subsidie FrUITfestival

SNEEK - Het FrUITfestival in Sneek kan 50.000 euro subsidie tegemoet zien van de provincie.

Het FrUitfestival is de Friese UITmarkt in Sneek, de traditionele opener van het nieuwe culturele seizoen in Súdwest-Fryslân. Het evenement werd vorig jaar niet georganiseerd onder andere vanwege alle evenementen rond Culturele Hoofdstad. Dit jaar keert de UITmarkt terug onder de naam FrUitfestival.

Het is een van de in totaal negen Friese festivals die een provinciale subsidie ontvangt voor 2019 en 2020. Een onafhankelijke commissie beoordeelde de aanvragen en bracht advies uit aan de provincie Fryslân en gemeente Leeuwarden.

In de categorie Podiumkunstenfestivals Leeuwarden krijgen vier festivals subsidie. Welcome to The Village, Explore the North, het Fries StraatFestival en CityProms ontvangen ieder voor zich € 200.000 voor de komende twee jaren. De festivalorganisatie vroeg in deze categorie integraal aan bij de provincie en de gemeente Leeuwarden.

Ook in de categorie Podiumkunstenfestivals Fryslân ontvangen vier festivals subsidie voor 2019 en 2020. Het festival Into The Great Wide Open, het Oranjewoud Festival en het festival Simmerdeis krijgen ieder € 100.000. Het FrUIT Festival in Sneek ontvangt € 50.000.

In de categorie Media-, beeldende kunst- en letterenfestivals Fryslân ontvangt het Media Art Festival/LUNA € 50.000. De aanvrager vroeg in deze categorie enkel aan bij de provincie.

In totaal kregen provincie en gemeente vijftien aanvragen binnen. De onafhankelijke commissie beoordeelde veertien aanvragen. Een aanvraag kwam niet in aanmerking voor een beoordeling.