Filmwinter heeft nu al 3700 kaarten verkocht

SNEEK - De Sneker filmwinter heeft de wind in de zeilen. Bij de opening van het negende filmfestival gisteravond in CineSneek waren al 3700 kaarten verkocht.

,,En dan moeten we nog beginnen”, zei een glunderende Klaus Boonstra, voorzitter van de stichting Filmwinter in Sneek die vorig jaar 4000 bezoekers mocht verwelkomen. Op weg naar de tiende Filmwinter gloort een nieuw bezoekersrecord.

Achter de schermen broeden de filmhuisliefhebbers al op een speciale jubileumeditie. Hoewel ze een bescheiden festival willen blijven, denken ze bijvoorbeeld aan een filmfestival in alle zalen van CineSneek. Maar zover is het nog niet. Economie-wethouder Maarten Offinga, die opgroeiend in Franeker graag naar de film ging, opende de negende Filmwinter.

De Filmwinter startte traditiegetrouw met een première. Ditmaal de Duitse film Das schweigende Klassenzimmer, het waargebeurde, beklemmende verhaal over een examenklas in het ’socialistische’ Stalinstadt. De vrienden Kurt en Leo zien in 1956 tijdens een van hun illegale uitstapjes naar het westen beelden van de Hongaarse opstand. Nadat ze via de westerse radio RIAS horen over de talrijke doden besluiten ze voor de les tot twee minuten stilte. Wat min of meer als een kwajongensstreek is bedoeld wordt bestempeld als ’contrarevolutionaire actie’ en dat heeft verstrekkende, dramatische gevolgen.

Het filmfestival duurt tot en met zondag. Programmeur Ger de Boer heeft opnieuw een breed scala van circa 40 uiteenlopende films geselecteerd.

Voor het complete programma zie www.snekerfilmwinter.nl.