Verzetsman Jan Lever hield zich mogelijk schuil in Kleinzand 60

SNEEK - De bekende verzetsstrijder Jan Lever hield zich mogelijk schuil in de verborgen onderduikersplaats die voor de kerstdagen ontdekt werd in het pand Kleinzand 60 in Sneek.

In een reactie op het artikel vandaag in het Sneeker Nieuwsblad noemt Henk de Vries Jan Lever als een van de Snekers die gebruik moet hebben gemaakt van de geheime plaats in de diepe, monumentale woning in het centrum van Sneek. De familie Lever woonde verderop aan het Kleinzand in een van de panden waarin nu het Fries Scheepvaartmuseum is gevestigd.

Het pand Kleinzand 60 zoals eerder in de krant gemeld gerestaureerd door Rob en Maaike Aukema. Zij stuitten op de goed verborgen ruimte, waarin vermoedelijk sinds de Tweede Wereldoorlog niemand meer is geweest.

,,Ik weet van mijn moeder dat Jan Lever zich hier waarschijnlijk heeft schuil gehouden voor de Duitsers. Ze heeft me ooit vertelt dat Lever vanaf het Kleinzand op blote voeten naar de boerderij van haar vader Atze Bakker in Gauw is gevlucht, toen de Duitsers hem op de hielen zaten. Van daaruit ging de verzetsgroep met een Duitse legerauto’s en gestolen uniformen achter verraders aan en verspreidden ze stencils van de BBC.”

Jan Lever was net als zijn broer en ouders, die op hun woonadres aan het Kleinzand Joden verborgen hielden voor de Duitsers, actief in het verzet. De man naar wie een verzetsgroep werd genoemd heeft de oorlog niet overleefd. Op 21-jarige leeftijd kwam hij in 1944 om het leven bij een vuurgevecht met de bezetters nabij een boerderij in het Groningse Eenum.

In Sneek is op de Algemene Begraafplaats een herdenkingsmonument voor de familie Lever gesticht op het graf van Jan Lever. In de Zuiderkerk en in hun voormalige woonhuis aan het Kleinzand hangt een herinneringsplaquette. Daarnaast is de Famylje Leverstrjitte naar de familie vernoemd.