Onderduikersplek ontdekt in Kleinzand 60

SNEEK - Bij het restauratiewerk in hun rijksmonumentale pand aan het Kleinzand 60 in Sneek zijn Rob en Maaike Aukema vermoedelijk op een voormalige onderduikersplek gestuit

In een oude bedststede met een kast in het achterste deel van de woning, ontdekten de nieuwe huiseigenaren kort na de kerstdagen een tot dan voor hun onbekend luik dat toegang bleek te geven tot een verborgen schuilplaats.

,,Op basis van een perspublicatie van 2 April 1945, die daar opgevouwen lag, vermoed ik dat ik de eerste was die sinds 1945 zijn hoofd weer door het luik stak”, zegt Rob Aukema.

Het ging om een stencil van de Rode Pimpernel dat berichten van de BBC vertaalde en verspreidde. ,,Het zou heel goed kunnen dat latere bewoners nooit van het bestaan van deze schuilplaats hebben geweten. Want we troffen ook nog een paar fotootjes en gebruiksdingen zoals een lucifersdoosje aan.”

Aukema: ,,Na wat speurwerk op internet denken we dat in die tijd het Kleinzand 60 bewoond werd door de heer P. Abbinga. De heer Abbinga dreef in die tijd een behangselpapierhandel en was dealer van Goudsmit en Hof.

Op de foto’s is een tape te zien waarop GH Behang is afgedrukt. Wij vermoeden dat GH het logo was van Goudsmit en Hof.”

Aukema heeft deze informatie gemaild naar het Fries verzetsmuseum, maar dat heeft verder geen specifieke belangstelling getoond. ,,Wij gaan zaterdag verder met onze verbouwing en dat zal het verdwenen zijn. We gaan wel een aantal dingen bewaren zoals de foto’s.”