Friese klokkenstoelen driedimensionaal

SNEEK - Na beëindiging van het succesvolle culturele jaar 2018 van “Leeuwarden, Friesland Culturele Hoofdstad van Europa”, lijkt een 3D-fototentoonstelling over klokkenstoelen in Friesland, vanaf half januari te zien in Leeuwarden, mosterd na de maaltijd.

Niets is minder waar. De organisatie van LF2018 hoopt natuurlijk dat het immense evenement geen ‘eenjaarsvlieg’ blijkt te zijn geweest, maar gaat uit van een olievlekwerking, met het Culturele-Hoofdstad-jaar als begin van een nieuw cultureel tijdperk in Friesland

De 3D-fototentoonstelling over klokkenstoelen van de stereofotograaf Job van de Groep uit Vianen (zijn oma was Friezin, die voor haar kleinkinderen vaak het Friese volkslied zong) past binnen die culturele nalatenschap van LF2018, omdat die typische landschapbepalende elementen, vanwege het grote aantal in deze provincie, gezien mogen worden als behorend tot het Friese culturele erfgoed. Het zijn open stellages met een of meerdere luidklokken, die vaak verscholen achter struiken te vinden zijn op kerkhoven en begraafplaatsen. Ook een paar buiten Friesland, denk aan die op de Waalsdorpervlakte.

Foto’s van de klokkenstoelen bestaan natuurlijk in vele vormen en maten, maar nog nauwelijks als 3D-foto’s, die een hoog realiteitsgevoel over kunnen brengen. De toelichting bij de vergrotingen op de tentoonstelling schets een aardig beeld van de geschiedenis van de klokkenstoel.

De expositie is financieel mogelijk gemaakt door de Stichting Siebold Foundation en is van 17 januari tot en met 24 maart 2019 te bezichtigen in de Stenden Art Gallery + galerie Stenden Hotel aan de Rengerslaan 8 in Leeuwarden.