Eibertshiem blij met ooievaars in Offingawier

OFFINGAWIER - In haar jaarverslag meldt stichting It Eibertshiem dat er dit jaar voor het eerst een ooievaarspaar met succes heeft gebroed in Offingawier.

In het afgelopen jaar waren er 26 (2017-28) bezette nesten en werden er 32 (2017-17) jongen groot. Ten opzichte van het rampjaar 2017 is dit een stijging van 88 procent. In Beetsterzwaag waren 53 bezette nesten en er werden liefst 107 jongen groot.

It Eibertshiem is er erg blij mee. De stichting constateert dat vanuit Gaasterland richting Workum en Sneek ooievaar schaars zijn. Maar bij Hommerts wordt de ooievaar steeds vaker gezien en was er activiteit op een nest. In Uitwellingerga zit al ruim 10 jaar een broedpaar, dit jaar zelfs drie broedparen. En ook in Hommerts was activiteit

Broedpogingen bij de Bloksleat mislukten. Verheugd is It Eibertshiem met de geslaagde broedpoging van een ooievaarspaar bij Offingawier. ,,Kortom er is ook hoop voor mijn nest te Boazum, want hemelsbreed ligt dat op 4 kilometer afstand”, zegt voorzitter/ornitholoog Haye Folkertsma, blij dat ooievaars zich verder verspreiden.