De Hypotheker in Sneek biedt gemak en snelheid met hypotheekaanvraag zonder werkgeversverklaring

Sneek - De Hypotheker heeft dit jaar al een groot aantal hypotheekaanvragen zonder werkgeversverklaring ingediend.

Met de Inkomensbepaling Loondienst, een nieuwe methodiek, kunnen huizenkopers die in loondienst werken een hypotheek aanvragen met het UWV verzekeringsbericht in plaats van de werkgeversverklaring. Dit jaar heeft De Hypotheker maar liefst 175 procent meer hypotheekaanvragen uitgevoerd met behulp van de Inkomensbepaling Loondienst ten opzichte van vorig jaar. Dankzij deze applicatie verloopt het aanvragen van een hypotheek veel sneller en efficiënter. Door middel van een digitaal document met salarisgegevens van het UWV kunnen klanten gebruikmaken van betrouwbare brongegevens en hebben zij gemiddeld vier dagen sneller zekerheid of zij hun hypotheek rond kunnen krijgen.

Bij een hypotheekaanvraag moet de werkgeversverklaring vaak zo’n twee tot drie keer opnieuw worden aangeleverd, omdat gegevens ontbreken of onjuist zijn ingevuld. Met de Inkomensbepaling Loondienst gaat het aanleveren van salarisgegevens bij een hypotheekaanvraag in één keer goed. De Inkomensbepaling Loondienst is een initiatief van een groot aantal marktpartijen, waaronder De Hypotheker. Het doel is om het aanvragen van een hypotheek zo snel en volledig mogelijk te maken op basis van digitale, gevalideerde brondata. Uit onderzoek van het Hypotheken Data Netwerk blijkt dat de Inkomensbepaling Loondienst de werkgeversverklaring naar verwachting nu al bij 60 tot 70 procent van de aanvragen kan vervangen.

Nieuwe methode sterk in opmars

Bij steeds meer geldverstrekkers is het mogelijk om bij hypotheekaanvragen het UWV verzekeringsbericht te gebruiken. Ook als je een hypotheek aanvraagt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is het mogelijk om gebruik te maken van de Inkomensbepaling Loondienst. ,,Deze nieuwe applicatie biedt direct inzicht in het toetsinkomen van de aanvrager en maakt hierdoor een werkgeversverklaring eigenlijk overbodig. Ik probeer bij hypotheekaanvragen van mensen in loondienst dan ook zoveel mogelijk gebruik te maken van de Inkomensverklaring Loondienst”, zegt Arno Hiemstra, franchisenemer van De Hypotheker in Sneek.

,,Dat scheelt erg veel tijd, omdat een werkgeversverklaring vaak verschillende keren opnieuw moet worden aangeleverd. Ook onze klanten zijn erg positief over dit alternatief en er maken dan ook steeds meer mensen gebruik van.”