Geen Friese Anjer At the Watergate

LEEUWARDEN - Geen Friese Anjer 2018 voor het genomineerde At the Watergate. De prijs van het het Prins Bernhard Cultuurfonds Fryslân ging vanmiddag naar het openluchttheaterstuk Myn Skip uit Earnewâld.

Het bestuur van het fonds koos Myn Skip uit de zes personen en projecten die met hulp van de inwoners van de provincie in het jaar van Culturele Hoofdstad genomineerd waren. Myn Skip was een muzikaal theaterstuk over de geschiedenis van het skûtsjesilen, tot stand gekomen en hoofdzakelijk uitgevoerd door vrijwilligers.

Voorzitter commissaris van de Koning Arno Brok gaf aan dat de voorstelling perfect aansluit op waar het Prins Bernhard Cultuurfonds voor staat: het stimuleren van de amateurkunst op het terrein van theater, muziek, geschiedenis en aandacht voor de natuur. Initiatiefnemers Age Veldboom en Cathrienus Herrema namen de prijs in ontvangst: een speld en een bedrag van 2500 euro.

Brok benadrukte dat het mede zo’n mooi Culturele Hoofdstadjaar is geweest door de inzet van de duizenden vrijwilligers. Om hen te danken komt er in Leeuwarden een poëziesteen met een gedicht over de onmisbaarheid van vrijwilligers, geschreven door provinciaal dichter Eeltsje Hettinga. Het fonds onderzoekt de mogelijkheid om de route van de poëziestenen toegankelijk te maken voor mensen met een beperking.

At the Watergate werd genomineerd omdat het duizenden leerlingen van muziekopleidingen uit heel Europa naar Sneek wist te krijgen. Het leverde twee dagen met gratis toegankelijke optredens van symphonische- en koormuziek, pop, rock en jazz die plaatsvonden in kerken, scholen, podia en zelfs op boten. Met 55.000 bezoekers, één van de grootste publiekstrekkers van 2018! Dit alles mogelijk gemaakt door Cultuur Kwartier Sneek.