Zangtrio uit Oekraïne in Gauw

GAUW - Het Oekraïense zangtrio Garmoniya geeft dinsdag 11 december vanaf 20.00 uur een kerstconcert in de Hervormde kerk te.

Garmoniya, dat betekent Harmonie, is klassiek geschoold. Het repertoire is licht klassiek, musical- filmmuziek, Italiaanse opera en Oekraïense liedjes. Zij zingen in het Oekraïens, Engels, Italiaans en Spaans, Nederlands en Fries. Bekende nummers zijn: Habanera uit Carmen, Casta Diva van Bellini, La Traviata, Musica, Loti pense amore, Parla piu piano en Nella fantasia, Adagio.

In de kersttijd is er een groot repertoire aan Oekraïense kerstliedjes, Engelstalige, Italiaanse en Nederlandse kerstliedjes. Stille Nacht, in het Nederlands en in het Fries staat ook op het repertoire.

Oh holy night, Pie Jesu en Ave Maria wordt prachtig gezongen. Net als You raise me up, Hallelujah van Cohen en Somewhere uit de West Side Story.

Het zangtrio Garmoniya komt uit Novovolynsk, een stad in West Oekraïne, 30 kilometer vanaf de Poolse grens. De stad is 68 jaar geleden gebouwd voor mijnwerkers. De mijnen zijn nog in werking.

De cultuur staat hoog in het vaandel. Er wordt veel gezongen en er wordt veel scholing gegeven in klassieke muziek. Oekraïense volksliedjes worden op evenementen ten gehore gebracht in typisch Oekraïense kleding. Dan dragen de vrouwen bloesjes, geborduurd met bloemen en de mannen een wessiwanka, een geborduurd tussenstuk in hun overhemd.

De leden van Garmoniya uiten hun Oekraïense nationaliteit door soms in blauw, gele kleding op te treden. Dat zijn de kleuren van de Oekraïense vlag.