Nordmannen liggen er klaar voor

SNEEK - De eerste kerstbomen staan hier en daar in de huiskamer. Op het buitenterrein van Ranzijn in Sneek wordt zaterdag een run verwacht op de klassieke fijnspar en de onverminderd populaire Nordmann. Aan de rondweg in Sneek liggen zo’n 3000 stuks op voorraad.

,,Het komend weekend is meestal het drukste als het om de kerstbomenverkoop gaat”, zegt Jorn, al jarenlang druk op de kerstbomenafdeling op het buitenterrein van Ranzijn in Sneek. Eind vorige maand trok hij al de eerste naalddragers door het net-apparaat dat het vervoer van de kerstboom naar huis een stuk eenvoudiger heeft gemaakt.

Op deze druilerige donderdag na Sinterklaasavond is het rustig op het terrein. Jorn en zijn collega hebben zo nu en dan tijd om het assortiment te herschikken. ,,Maar soms loopt het ineens ook weer door hoor”.

Zoals gezegd blijven de Nordmannen populair. Niet alleen omdat de meeste er mooi uit zien maar vooral omdat de door Ranzijn vanuit Duitsland en Denemarken aangevoerde bomen hun naalden over het algemeen langer vasthouden dan de fijnspar.

Om de lichtjes -en ballendragers rechtop in de kamer te zetten is een houten kruis nog steeds verkrijgbaar. Handiger is de noviteit onder de naam Easyfix. Bij Ranzijn wordt een boorapparaat gebruikt om een gat in de stam te boren. Daarin past de pen in de houder met de naam Easyfix zodat de kerstboom gegarandeerd rechtop staat.

De kerstbomen liggen en staan op het terrein aan de Zonnedauw 1 in soorten en maten te wachten op de kopers. De kleinste is net een halve meter hoog, maar er zijn er ook van tegen de drie meter.