Historisch locatietheater ‘Moeke Jikke’ in Stadsherberg

SNEEK - Moeke Jikke komt op 28 februari en 1,2 en 3 maart 2019 ’weer even naar beneden’ in de Stadsherberg in Sneek tijdens een historisch locatietheater.

Jikke van der Horst-Ozinga was een markante persoonlijkheid die lang Stadsherberg Hotel Ozinga bestierde. Zo was ze gewoon met een kritische blik haar gasten te keuren. Op haar 65ste vierde ze haar 40-jarig jubileum in het hotelvak. Ze was toen al een bekende Sneker, ook door haar vele ingezonden stukken in het Sneeker Nieuwsblad, vaak op rijm.

Na de dood van haar man in 1973 zette Jikke Ozinga het hotel voort met haar zoon Johan, die het cafégedeelte overnam, en dochter Nel. Voor haar unieke gastheerschap en verzetsactiviteiten kreeg ze een koninklijke onderscheiding. Een optreden in televisieprogramma de Stoel leverde de in 1996 overleden hoteleigenaresse de bijnaam de koningin van Sneek op.

In de theatervoorstelling MOEKE Jikke moet een stukje van historie van Sneek en de Stadsherberg weer tot leven komen. MOEKE Jikke wordt gespeeld door actrice en theatermaker Jildou (Jikke) Kroes. Leonie C. Meine Jansen neemt de rol van verteller op zich. De muzikale omlijsting wordt verzorgd door accordeonist Joost van Son en streekharmonie-orkest Concordia. Regisseuse Thérèse Hoes geeft regieadvies.

De voorstelling is mede mogelijk gemaakt door Stichting Bernelûd, Stadsherberg Sneek en Provinsje Fryslân. V

De voorstellingen zijn op donderdagavond 28 februari – besloten try-out 19.00 uur , vrijdagavond 1 maart 19.00 uur en 21.00 uur; zaterdagavond 2 maart 19.00 uur en 21.00 uur en zondagmiddag 3 maart 14.00 uur