Gaastmeer met Dageraad in IFKS

Sneek - Het nieuwe skûtsje van Gaastmeer is zaterdag te water gelaten in Heeg. Het schip dat Dageraad gaat heten, komt uit in de C-klasse van de IFKS.

De nieuwe schipper Rein Wiebe Leenstra is blij dat het skûtsje van Gaastmeer aan haar element is toevertrouwd. Met veel dorpsgenoten is er de afgelopen winter hard gewerkt. Het schip- dat via een handelaar uit Zwolle naar Gaastmeer is gehaald, is opgeknapt in een speciale tent. Het skûtsje, dat vier jaar geleden voor het laatst onder zeil was, is onder andere met circa vier meter verlengd naar een lengte van 19,99 meter.
De verwachting bij de enthousiaste Gaastmeerders is dat het schip flink sneller is dat de oude Hoop op Zegen waarmee de familie Leenstra jarenlang heeft gezeild in de IFKS. Andere grote verandering is dat het schip voor het dorp Gaastmeer gaat varen. Het skûtsje wordt toegerust met van de Sneker Pan overgenomen tuigage. Mast, ander rondhout en zwaarden zijn overgezet van de Hoop op Zegen.
,,Der moat noch hurd wurke wurde om de puntjes op de i te setten", aldus penningmeester Eelco Leenstra van 'It Gaastmarder skûtsje. Het schip moet klaar zijn voor 30 april tijdens de opening van het watersportseizoen. ,,It skûtsje sil útkomme yn de grutte C-klasse. We tinke dat ik skipke seker potinsje hat om te promovearjen."