Oud-Sneker trainer in eredivisie Nigeria

Sneek - (Nigeria) - Oud-Sneker Ard Sluis werkt sinds kort als trainer-coach bij de Warri Wolves, een club in de eredivisie van Nigeria.

Ard Sluis, oud-doelman van onder andere het vroegere Hubert Sneek (nu SWZ Boso Sneek, red.) is bij de Nigeria Professional Football League-club terecht gekomen via Chidi Emmanuel, een Nigeriaanse ex-international. ,,ik heb Chidi zes  maanden in mijn huis heb gehad  toen hij twee jaar geleden een seizoen bij een semiprofclub voetbalde in Temecula, California. We hebben altijd contact gehouden en hij vroeg me laatst of ik geïnteresseerd was om in Nigeria een profclub te komen trainen."

De 50-jarige Sluis, gediplomeerd trainer-coach 2 (EUFA B), stuurde zijn cv op naar de club die na bijna tien duels in de lage middenmoot staat van de ranglijst met 20 clubs. ,,Na een uitnodiging en een kennismakingsgesprek bleek dat ze wilden ze me graag hebben", aldus Sluis die steun krijgt van Emmanuel. Sluis wacht op toelating voor de UEFA-A cursus in Noord Ierland in mei.

Warri Wolves voetbalt in Warri, een stad in het zuiden van Nigeria, in de staat Delta, met een inwoneraantal van 536.023. De Engelse trainer vloog als snel na de competitiestart de laan uit.

,,Het is de bedoeling", zo zegt Sluis, ,,een hele Nederlandse voetbalfilosofie bij deze club op te bouwen. 'Ard Sluis is promising 'total football', schrijft de Nigeriaanse krant Sporting Life die verder uit de mond van Sluis optekent:  'I will play total football which is the concept of the likes of late Johan Cruijff  and former Super Eagles coach Clemens Westerhof whom his on of my mentors.'

Sluis zegt in een razend interessant project terecht te zijn gekomen. ,,Er lopen hier ongelofelijke talenten rond. Ik raakte geïnteresseerd omdat ik vorig jaar de U-17 WK in Chili had gezien op tv in Amerika. Nigeria was ongelofelijk sterk en won dat WK. In het algemeen hebben spelers begeleiding nodig, maar het talent is ongelofelijk. We hebben onder mijn leiding nu 4 wedstrijden gespeeld. (2 gewonnen, 1 gelijk en 1 verloren). Dit project kan uitgroeien tot een 7 jaar project."

Hij was de afgelopen winter even terug in Sneek  en woonde in Leeuwarden nog bij een training bij van Cambuur toen nog onder leiding van Henk de Jong.