JSF vliegtuigen onder massale belangstelling aangekomen in Leeuwarden

LEEUWARDEN - Onder massale belangstelling zijn maandag twee JSF toestellen aangekomen op Vliegbasis Leeuwarden. De vliegtuigen blijven drie weken in Nederland.

Voor het oog van vele honderden geïnteresseerden en vliegtuigspotters uit binnen- en buitenland arriveerden de toestellen rond 21.00 uur. Dat was een uurtje later dan gepland. Het maakte de aanwezigen weinig uit. De camera’s ratelden aan één stuk door toen de toestellen aankwamen. De JSF's werden daarbij begeleid door het regeringsvliegtuig Gulfstream, met aan boord minister van Defensie Jeanine Hennis-Plasschaert, dat hen tegemoet was gevlogen. Ook landde een tankvliegtuig, dat de Joint Strike Fighters van brandstof voorzag op hun vlucht vanuit Amerika. Met de komst van de JSF, die ook wel bekend staat als de F35, heeft Leeuwarden de Europese primeur. Het is voor het eerst dat de JSF buiten de Verenigde Staten is te zien. Het publiek kan de toestellen bekijken tijdens de Luchtmachtdagen op 10 en 11 juni. Het was overigens ook in Leeuwarden waar toenmalig minister-president Wim Kok het startschot gaf voor de komst van de JSF. Woensdag volgen er 'belevingsvluchten' boven Leeuwarden en omgeving. Omwonenden en deskundigen gaan dan na of en hoeveel geluidsoverlast het gevechtstoestel produceert. Zo ligt Marssum op de aanvliegroute. Een zegsman liet al weten dat als er overlast is de aanvliegroute eventueel wordt aangepast. Overigens werd er door slimme ondernemers ook geld verdiend aan de komst van de vliegtuigen. Zo was er een weiland aangewezen als parkeerplaats. De eigenaar er van verdiende twee euro per auto. Terwijl ook de snackkar goede zaken deed.

Protesten

Daarnaast was het niet alleen pais en vree buiten de hekken. Een enkeling demonstreerde met spandoeken tegen de vliegtuigen. Dat mocht echter geen naam hebben. (Foto’s Timen Dijkstra)