Meer 55-plussers kopen eigen huis

Sneek - Steeds meer 55-plussers in Sneek gaan over tot het kopen van een woning. Dat meldt de Hypotheker.

,,Dat komt onder andere omdat woningcorporaties regelmatig bewoners de mogelijkheid bieden om hun huurwoning te kopen, waarvan veel ouderen gebruik maken. Voor deze groep geldt wel dat vanaf de leeftijd van 57 jaar het pensioeninkomen van invloed is op het bedrag dat ze maximaal mogen lenen voor de aankoop van een woning. Als zij echter de hypotheeklasten ook na hun pensionering kunnen betalen, is het afsluiten van een hypotheek gewoon mogelijk. In Sneek merken we dat 55-plussers meestal geen problemen ondervinden bij het afsluiten van een hypotheek, omdat zij bijvoorbeeld overwaarde of een spaarpotje hebben opgebouwd”, vertelt Arno Hiemstra franchisenemer van De Hypotheker in Sneek.

,,Daarnaast is het mogelijk om een deel van de hypotheek versneld af te lossen voor de pensioendatum, zodat de hypotheeklasten na pensionering lager zijn. De 55-plussers hebben dus zeker voldoende mogelijkheden voor het kopen van een woning. We vinden het positief dat steeds meer ouderen zich dit realiseren en de stap durven te zetten.”

Landelijke cijfers uit de Hypotheek Index van De Hypotheker tonen aan dat het aantal 55-plussers dat een hypotheek heeft afgesloten in de eerste drie kwartalen van 2016 met 14 procent is gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ouderen hebben niet alleen overwaarde op hun woning, maar ook hun hypotheek is vaak al deels afgelost. Dit maakt ook voor 55-plussers in Sneek de overstap naar een nieuwe woning eenvoudiger. Toch is ook 1 op de 5 van deze ouderen starter op de woningmarkt.