Veel activititein Nacht van de Nacht

Sneek - Tijdens de Nacht van de Nacht op 29 oktober worden er in Fryslân ongeveer 80 activiteiten georganiseerd. Dit is meer dan drie keer zoveel als in 2015 toen 25 “duistere” activiteiten plaatsvonden in onze provincie. Landelijk worden er dit weekend ongeveer 460 activiteiten georganiseerd. Friesland scoort met zijn 80 activiteiten ruim 17% van het totaal.

 
“De Fryske Mienskip heeft dit jaar echt de handschoen opgepakt”, aldus directeur Hans van der Werf van de Friese Milieu Federatie. ,,In korte tijd zijn er in heel wat dorpen prachtige programma’s uit de grond gestampt. Voor de eerste keer doen er tijdens de Nacht van de Nacht zes feeëriek verlichte dorpen mee. Woudsend, Balk, Warten, Langweer, Aldeboarn en Holwerd zijn de pioniers op dit gebied. Alle dorpen hebben een eigen programma ontwikkeld voor de avond en/of nacht. De activiteiten zijn zeer divers. Er wordt gevaren, gewandeld, naar sterren gekeken en er worden bijvoorbeeld gedichten voorgelezen en verhalen verteld. Ook is elk dorp voor zover mogelijk verduisterd en met lampionnen, kaarsen, vetpotjes en andere soorten feestverlichting verlicht. Het wordt een leuke, spannende en gezellige nacht. We raden iedereen aan om even langs te gaan bij één van deze prachtige dorpen.” Naast deze zes feeëriek verlichte dorpen zijn er nog zo’n 19 dorpen en steden die ook “duistere” activiteiten organiseren die variëren van wandelingen, boottochten, huifkartochten tot allerlei muzikale activiteiten.
De opening van de Balkster Nacht van de Nacht vindt op zaterdagavond plaats om 19.00 uur in de R.-K. Kerk. Hans van der Werf, directeur van de FMF, opent de Nacht van de Nacht in Balk. Vervolgens draagt de dichter, schrijver en presentator  Ingmar Heytze  - ambassadeur van de Nacht van de Nacht - een gedicht voor en ook een leerling van de basisschool in Balk leest zijn/haar gedicht voor. Om 19.20 uur gaan de klokken luiden en start het programma. Weerman Piet Paulusma geeft dit jaar het officiële startschot voor de Nacht van de Nacht in Leeuwarden. Plaats van handeling is de sfeervol verlichte oude begraafplaats aan de Spanjaardslaan in Leeuwarden. Op deze bijzondere locatie doet hij om 20.00 uur het licht uit om de nacht te openen en aandacht te vragen voor het belang van duisternis. Vervolgens vertelt de bekende weerman  tijdens de opening hoe hij duisternis ervaart. “Bijna iedereen geniet wel van daglicht, maar je kunt ook van duisternis genieten. Er is dan nog veel moois te zien en te ervaren,” aldus Paulusma.  Anne Feddema gaat na de opening verder met het voordragen van duistere verhalen. De winnaar van onder andere de Gysbert Japicxpriis geeft de rest van de avond invulling aan het programma op de begraafplaats.
Activiteiten Balk In Balk geeft een keur aan artiesten acte de présence: o.a. zangkoor Samar, fluitiste Marije de Vries, dichters Ingmar Heytze en Amanda de Vries, zangeres Suzanne Pleiter, verhalenvertelster Jildou Popma, Lieke en Seline op dwarsfluit, pianiste Jannie Brandsma, zangeres Corinne Staal, Bouba Keita op djambé en Geartsje Zwerver met zang en gitaar. Atelier hoekpand presenteert een expositie met foto's van André Kuipers, Johan Rietberg en Johan Keus. Op het bordes van het oude Raadhuis vertoont het muzikale duo MrandMrsHospes bij kaarslicht zijn kunsten. Jongerencentrum ’t Haske wordt omgetoverd tot een spookslot met 25 griezels. Aan de Lytse Side in Balk ligt een sfeervol verlicht Skûtsje aan de kade. In de etalages van Jongsma Totaal Wonen en Haantjes zijn verrassingsacts. Op Taxiboot Martin Hoogeveen in de Luts is het heerlijk sterren kijken met muzikale klanken van gitarist Mario Kramer.  Om 22.00 uur wordt de Nacht van de Nacht in Balk afgesloten met een Haloweenfeest in de horecagelegenheden.
Ieder jaar coördineert de FMF de Nacht van de Nacht in Fryslân. Alle activiteiten staan vermeld op www.nachtvandenacht.nl/activiteiten. Met de Nacht van de Nacht vraagt de FMF aandacht voor lichtvervuiling, energiebesparing en de schoonheid van de donkere nacht. Een donkere nacht is geen vanzelfsprekendheid. Nederland is één van de meest verlichte landen ter wereld en wordt nog elk jaar drie tot zes procent lichter.