Oud-speler AZ en Cambuur Ype Anema over halve finale beker: 'Het is een leuk toeval’

BOLSWARD -  De Bolswarder Ype Anema speelde in het verleden voor AZ en Cambuur. Juist die twee ploegen staan donderdag tegenover elkaar in het KNVB-bekertoernooi. Anema blikt vooruit.

,,Ik hoop dat het lang een wedstrijd blijft”, zegt Ype Anema (56) over de halve finale die donderdagavond gespeeld wordt. ,,Maar als AZ zijn niveau haalt, is Cambuur nergens.”
De Bolswarder speelde in zijn profcarrière zowel voor de Alkmaarders als de Leeuwarders. In 1979 maakte hij als 18-jarige de overstap van zondageersteklasser Sneek naar AZ’67. Het team uit Alkmaar kreeg een kapitaalinjectie van de toenmalige eigenaren, de broers Cees en Klaar Molenaar. Vele toppers werden aangetrokken. Anema speelde zijn wedstrijden in de eerste jaren voornamelijk in het tweede elftal. Hij had dus ook weinig invloed op de titel die de Alkmaarders in 1981 behaalden. Eén van de grote namen van het elftal was spits Kees Kist. ,,Die staat hier met Heamiel al jaren in Bolsward op de markt. Dan komt hij wel eens langs in de slagerij”, vertelt Anema. ,,Ik kan goed met Kees.” Want zo ziet zijn leven er al jaren uit. Anema, slagerszoon, stopt relatief vroeg met profvoetbal om de zaak van zijn vader over te nemen. Veel extra gevoelens heeft hij dan ook niet bij de wedstrijd tussen zijn twee ex-werkgevers. ,,Er zijn geen mensen meer die er werken die ik ken. Het is dertig jaar geleden. Dat contact verwatert.” Wel noemt hij het ,,een leuk toeval” dat AZ en Cambuur elkaar treffen. Of sterker: ,,eigenlijk is het een wonder dat ze tegenover elkaar staan.” Over Cambuur, waar hij van 1983 tot 1985 op huurbasis voor speelde en via een tussenstop bij SC Heerenveen vanaf 1987 nog twee jaar onder contract stond: ,,Ik denk niet dat ze de finale halen. Daar hebben ze niks te zoeken. Maar het blijft bekervoetbal, dat zijn altijd andere wedstrijden. Cambuur heeft niks te verliezen.” De enige mogelijkheid voor de Leeuwarders om door te dringen tot de eindstrijd is volgens Anema als het een fysieke wedstrijd wordt: ,,AZ is kwalitatief beter, maar als Cambuur er veel arbeid in legt kunnen ze misschien de finale halen. Het is jammer dat de wedstrijd niet in Leeuwarden gespeeld wordt. Dan was het een gekkenhuis geworden.”
Yme Gietema.