GBTL wil haast met gebiedsborden

SNEEK - GemeenteBelangen TotaalLokaal wil dat het College van Súdwest-Fryslân samen met buurgemeente De Fryske Marren haast maakt met de realisatie van de  'gebiedsaanduidingsborden''. Deze grote borden van 4 bij 3 meter hebben als doel om weggebruikers te wijzen op de aantrekkelijkheid van het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland. Inmiddels bestaat al 10 jaar de wens voor de realisatie hiervan, aldus GBTL.

De borden zijn landelijk een groot succes en kunnen onder voorwaarden door de ANWB worden geplaatst langs snelwegen. Belangrijke voorwaarde is dat een gebiedsbord uitsluitend mag worden geplaatst langs een rijksweg als deze door of langs een Nationaal Landschap loopt of daaraan grenst. En dat is hier het geval, langs de A7 bij het begin van de Afsluitdijk, de A7 tussen Bolsward en Sneek en in de buurt van Lemmer, aldus GBTL. Wat dat betreft moet het kunnen en gebeuren en het liefst voor 1 januari 2018, de  start van Leeuwarden Culturele Hoofdstad.

Tegenwoordig varen wij bijna blind op navigatiesystemen in de auto. Daarbij kunnen de borden bijdragen aan het gevoel voor 'locatie' als men langs het Nationaal Landschap Zuidwest-Friesland rijdt. De borden fungeren als een kapstok voor informatie over het landschap.

Wethouder Durk Durkz van de Gemeente Fryske Marren heeft dinsdag in IJlst op de jaarlijkse bijeenkomst Ambassadeurs Nationaal Landschap aangegeven samen met enkele ambassadeurs te kijken naar de mogelijkheden. ,,Dit is een mooi moment voor wethouder Maarten Offinga om ook aan te schuiven bij dit overleg”, aldus Peter Wallinga fractievoorzitter van GemeenteBelangen TotaalLokaal.