Foto’s van weidevogels in Mar en Klif

OUDEMIRDUM - Prof. dr. Theunis Piersma opent zaterdag 13 mei om 15.00 uur de expositie ‘Bevlogen Beweging: Weidevogels in het voorjaar’ in Bezoekerscentrum Mar en Klif. De expositie, met foto’s van Henk Schalken, is op alle dagen behalve maandag te zien.

Henk heeft zich voor deze expositie geconcentreerd op twee enclaves: een natuurgebied bij Koudum en de Workumerwaard bij Workum. Dit zijn gebieden waar in het voorjaar de oude sferen nog overheersen, vol vogelgeluiden en luchtacrobatiek. Dat valt op, aangezien het tegenwoordig stiller lijkt in de weilanden.

Sinds 1980 heeft Henk Schalken de afname van de populatie weidevogels gadegeslagen. De expositie gaat niet over de wetenschappelijke aspecten van dit gegeven, maar vooral over het verlies aan schoonheid. Henk heeft de weidevogels zoveel mogelijk in kenmerkende bewegingen vastgelegd.

Hij heeft hiervoor drie voorjaren, zoals hij zelf zegt, ‘rondgehangen’ in de twee genoemde enclaves en vond dit een geweldige ervaring. Daar vond hij nog de complete levendigheid in beelden en geluid die hem zo bekend waren van vroeger. Terwijl hij tegelijkertijd besefte hoe treurig het is dat die ervaring op steeds minder plaatsen mogelijk is.

Bezoekerscentrum Mar en Klif is geopend van dinsdag tot en met zaterdag van 11:00-17:00 uur en op zondag van 13:00-17:00. Meer informatie www.marenklif.nl.