Solerende Venhuizen maakt favorietenrol waar (update)

SNEEK - Jan Venhuizen maakte vanavond zijn favorietenrol waar in de derde Mar-athon, het 42.195 kilometer lange rondje Sneekermeer met start- en finish in Sneek. Hij zegevierde met overmacht. Bij de dames zegevierde Nesrine Leene uit Vleuten in een nieuw persoonlijk record. De niet geheel fitte mede-favoriete Ylona Kruis, winnares van de eerste marathon, moest op het 25 kilometerpunt helaas uitstappen. 

De in het oranje lopende Venhuizen nam vanaf de start om 19.00 uur bij de Waterpoort onmiddellijk de kuierlatten. De sterke atleet uit Smilde liep de 42 kilometer solo en won net als in 2015 het rondje Sneekermeer. In de eerste Mar-athon won hij overigens de halve marathon. De omstandigheden waren qua temperatuur prima. Alleen de wind speelde de lopers op sommige stukken zeker parten.
Venhuizen kwam niet aan zijn tijd van 2.35 uit 2015. Hij finishte nu in 2.41,58. ,,Daar ben ik best tevreden mee", zo zei hij na afloop. Vooral het laatste stuk was vanwege de wind die niet ging liggen zwaar. ,,Ik ben nu best wel moe, kreeg onderweg ook wel wat pijntjes maar heb door kunnen gaan. Titelprolongatie hier is fantastisch."
Harry Wiersma uit Blije,  vorig jaar tweede, moest nu tevreden zijn met de derde podiumplaats achter Roelof Oostra uit Mantgum. De laatste kwam 'redelijk kapot' binnen in 2.48,47. Wiersma zette de klok stil op 2.51,12
Bij de dames leek het aanvankelijk uit te draaien op een gevecht tussen Ylona Kruis uit Ysbrechtum en Nesrine Leene uit Vleuten. Kruis liep in het begin aan de leiding. Maar de winnares van de eerste Mar-athon voelde zich de hele dag al niet fit. ,,Op 18 kilometer dacht ik; dit gaat niet lukken. Op 25 kilometer ben ik uitgestapt. Geen makkelijke beslissing maar ik heb moeten luisteren naar mijn lichaam", aldus de Ysbrechtumse.  De weg lag daarmee open voor Leene. De atlete die in 2015 derde werd in 3.17,33 kwam nu als eerste binnen in 3.09,11. Minke Spoelstra eindigde als tweede in 3.31,23; Alie Cercama als derde in 3.35,06. Aan de marathon deden 466 lopers mee, de helft minder dan in 2015.