Oudegaster in TU-team in IGEM

SNEEK - Hielke Walinga, geboren en getogen in Oudega, is één van de 13 ambitieuze studenten die TU Delft vertegenwoordigt in de wereldwijde synthetische biologie competitie iGEM.

Jaarlijks gaan 300 teams vanuit heel de wereld naar Boston om het tegen elkaar op te nemen in de finale. ,,Voorgaande iGEM TU Delft teams zijn altijd hoog in de prijzen gevallen, en dit jaar gaan we weer voor goud", aldus Kimberly Barentsen van de TU.

iGEM staat voor international Genetically Engineered Machine competitie. Tijdens deze competitie wordt synthetische biologie gebruikt om maatschappelijke problemen op te lossen. Voorbeelden van maatschappelijk uitdagingen zijn het afbreken van plastic of het maken van bioplastic, of het detecteren van antibioticaresistentie waarop Hielke Walinga en medestudenten zich focussen. In november vertrekt het team van de TU delft om zijn bevinden te presenteren in de finale. Barentsen: ,,Dit jaar focust ons team zich op antibioticaresistentie. Het doel is om bij te dragen aan effectievere antibiotica toediening en tegelijkertijd het antibioticagebruik te verminderen.Wij zijn bezig met het ontwerpen van een (prototype) device dat antibioticaresistentie kan detecteren."