Ziekenhuis organiseert smaakmarkt op 3 oktober   

Sneek - Luisteren naar interessante lezingen over gezonde voeding en lekkere hapjes proeven. Dit en meer is er te doen tijdens de smaakmarkt op dinsdag 3 oktober a.s. in het Antonius Ziekenhuis in Sneek.Iedereen is van harte welkom op de smaakmarkt.

In de centrale hal van het Antonius Ziekenhuis kan er op 3 oktober van 10.00 uur tot 16.00 uur van alles bekeken en geproefd worden. Het thema is: eten uit je (eigen) achtertuin. De standhouders zijn dit jaar: imker Femke Meinen, Tante Luus met granola, Buurvrouw Durkje, IJsmakerij Tikje Anders, Tuinderij Ús Hôf, de Streekboer, Stuurgroep Ondervoeding met het project ‘Goed gevoed ouder worden’, de Wylde Boerinne met zuivelproducten, Nathalia Zoer van Natural Nature Food met mosterds en chutneys, Pandriks met biologisch brood, de Afûk met het project ‘De smaak te pakken krije’ en Thuishotel. Ook is er een demokeuken waar de koks van de centrale keuken van het ziekenhuis laten zien hoe zij met verse ingrediënten gezonde gerechten bereiden. Maaltijdservice Patyna & Antonius presenteert zich tevens op de smaakmarkt. Bovendien kunnen bezoekers ter plekke een speciale maaltijd voor thuis kopen van maaltijdservice Patyna & Antonius bereid met lokale producten van de Streekboer. Tijdens de smaakmarkt worden er in het ziekenhuis interessante lezingen gehouden over lokale groenten en fruit op basis van permacultuur door Bregje Hamelynck en Michel Pauluis van permacultuur-tuinderij Ús Hôf (13.00 uur) en als eten niet meer smaakt door een lid van het projectteam ‘Goed gevoed ouder worden’ (11.00 uur). Daarnaast geeft Jelle Ferwerda (adviseur voeding) een lezing over smaaksturing om 15.00 uur. Smaaksturing is één van de speerpunten waar Annie Dijkstra-Wuring (voedingsassistent in het Antonius Ziekenhuis) zich mee bezig houdt. ,,Als de smaak bij mensen erg veranderd is, waardoor het eten hen niet meer smaakt, kunnen ze bij ons terecht”, legt Annie uit. Deze vermindering of juist vermeerdering van de smaak kan bijvoorbeeld komen door het ondergaan van een chemokuur of door ouderdom. In dergelijke gevallen kan er via Thuishotel geregeld worden dat er een smaaktest wordt afgenomen. ,,De uitslag van deze test komt in een persoonlijk smaakpaspoort waarop staat hoe je je eten door middel van kruiden en kooktechnieken zodanig kan aanpassen dat het eten weer lekker smaakt”, vertelt Annie. Dat smaaksturing een waardevolle uitvinding is blijkt wel uit het feit dat het meedingt als het beste idee voor de landelijke NIAZ Jaarprijs. De hele maand september kan er gestemd worden viahttps://jaarprijs.niaz.nl/cases/details?id=26.