Buurtboomgaard 'Groene Flach' in Sneek krijgt vorm

Sneek - Met het planten van 22 oude fruitbomen zaterdag nadert de buurtboomgaard op het 'groene flachtterrein' in de bomenbuurt van Sneek zijn eindvorm.

In de planning staat dat later in de herfst in samenwerking met Empatec nog heggen worden geplant. De aanleg van het groenveldje op het terrein achter de voormalige drukkerij van Flach is gerealiseerd dankzij de inzet van Stichting de Groene Flach.
De initiatiefnemers zijn blij met de vorderingen. De plannen begonnen toen in 2009 speeltoestellen van het terrein in de bomenbuurt verdwenen. ,,Nadat wij als buurt in 2012 het initiatief namen om plannen te ontwikkelen voor het Flach-terrein en uit kwamen op het plan om een buurtboomgaard te realiseren waar mensen kunnen groeien en bloeien, zijn wij ondersteund door Landschapsbeheer, KNHM, Doarpswurk, Donker Groen. Doarpswurk stak het vuur aan, landschapsbeheer inspireerde ons door middel van de uitleg van het verkeersconcept van Monderman en vertaalde dat naar groen. Wij goten onze plannen in de Shared Grien Space jas. Donkergroen werkte deze plannen uit in een bruikbare tekening. De Koninklijke Nederlandse Heidemaatschappij ondersteunde ons met heel veel raad en daad, op juridisch gebied, technisch gebied wat betreft wateroverlast en later ook asbest-sanering", aldus voorzitter Marjan Faber van de groene Flach.
Het groenperceel waarop in 2014 asbest werd ontdekt is vorig jaar gesaneerd. Nu zijn er bomen geplant en gaat verderop in de herfst gaat de aankleding verder. Faber: ,,We zijn ontzettend blij dat deze mooie plek voor iedereen toegankelijk is geworden. Het is een prachtig project waarin we het de gemeente soms best lastig hebben gemaakt en andersom ook. Toch zijn we van beide kanten blij dat het gerealiseerd is. We kunnen niet zonder elkaar."