Buurtboomgaard Sneek in nieuwe TV-serie Romte

Sneek - De ontwikkelingen rond de buurtboomgaard op het 'groene flachtterrein' in de bomenbuurt van Sneek wordt vanaf 31 oktober gevolgd in de nieuwe televisieserie Romte. In de serie komen vijf verschillende projecten van bewoners voor het voetlicht. Naast de Sneker buurttuin gaat het om de terp van de toekomst, het ombouwen van bos naar park, het plan voor De Peinder Mieden en een gemeenschappelijke tuin. Het zijn allemaal initiatieven om de omgeving van de bewoners mooier te maken. Omrop Fryslân zendt de serie vanaf dinsdag 31 oktober in zestien delen uit.

Marjan Faber is de drijvende kracht achter het initiatief voor de buurttuin in Sneek. Al jaren was het braakliggend terrein midden in de woonwijk een doorn in het oog van de bewoners. In 2009 begonnen zij met de plannen voor een grote buurttuin. Acht jaar later is het eindelijk zover; de speeltoestellen, de jeu de boules baan en de moestuin zijn aangelegd en de fruitbomen zijn geplant. Geduld en doorzettingsvermogen waren van groot belang om zover te komen. ,,Als je iets wilt realiseren heb je heel veel geduld en doorzettingsvermogen nodig”, zo luidt de conclusie van Faber.

In de eerste aflevering van Romte op 31 oktober worden vier van de vijf projecten geïntroduceerd, waaronder de buurttuin in Sneek. Verder is te zien hoe bewoners in Olderberkoop de bossen willen opknappen en hoe mensen in Blija in touw zijn voor een terp. In De Peinder Mieden is een groep huiseigenaren bezig met het plan om een natuurgebied voor een deel te bebouwen. In een latere aflevering wordt ook het initiatief voor een gemeenschappelijke tuin in Koudum belicht.

Met de serie Romte willen Landschapsbeheer Friesland en de Friese Milieu Federatie laten zien dat mensen zelf invloed hebben op hun omgeving. Om andere Friezen aan te moedigen ook aan de slag te gaan. De serie moet ook laten zien wat voor effect een initiatief heeft in het omliggende gebied en de kwaliteiten ervan. Op www.romte.tv worden de inwoners van Friesland geïnspireerd en geïnformeerd over hoe zij hun eigen omgeving mooier kunnen maken.