Nieuwe expositie vijftal kunstenaars in galerie BAS10

Lemmer - In Galerie BAS10 aan de Suupmarkt 10 in Sneek is een nieuwe expositie ingericht met werk van Marja Dijkstral, Ellen Floris, Silvia Benniks, Aebele Trijsburg en Bowe Roodbergen. De expositie is te zien tot en met 9 december.

Sivia Benniks laat olieverfschilderijen op paneel zien. Het zijn werken die geïnspireerd zijn op datgene wat ze heeft waargenomen met een vleugje fantasie, waardoor een bijzondere sfeer ontstaat. Het waren voorheen de reizen per fiets door verre landen die Benniks inspireerden, nu is dat haar dochter Frida en andere, meestal jonge mensen die op zoek zijn naar zichzelf. Op de expositie is de Française Helene te zien met haar stoere tatoeages, rode dreadlocks en blauwe doek om d’r haar, een eyecatcher. Silvia heeft haar ontmoet tijdens een reis door Spanje waar Helene op het punt stond om de wijde wereld in te trekken met slechts een fiets, een tent en zichzelf. Marja Dijkstra studeerde schilderkunst aan de Klassieke Academie in Groningen. ,,In het kader van mijn afstuderen koos ik er uiteindelijk voor om een serie werken in houtskool te maken van de Groene Ster, het tussen mijn woonplaats Tytsjerk en Leeuwarden gelegen natuur/recreatiegebied. Voor haar examenproject Griene-stjer kreeg ze de “Prix de Norvège 2017” toegekend.

Ellen Floris is een veelzijdig kunstenaar: ze schildert, fotografeert en maakt Juttertjes: absurdistische tafereeltjes van gevonden materiaal. Ze is vooral bekend van haar waddenfoto’s, maar ook haar waterfoto’s mogen er zijn. Met oog voor detail toont Ellen waterbeelden zoals we die allemaal kennen, maar meestal aan voorbij lopen. Abstract en vervreemdend. En wonderschoon.

Aebele Trijsburg maakt schilderijen en foto’s die zich kenmerken door stilte en eenvoud. De duidelijke figuren en ruimtes lijken op het eerste gezicht zelf de essentie van het werk. In tweede instantie vertelt het beeld een verhaal waarvan het onderwerp zich verbergt, soms binnen in het werk en soms daarbuiten. In deze expositie wordt zijn werk gepresenteerd in combinatie met eigen korte verhalen.

Bowe Roodbergen exposeert lampen, oftewel pure oosterse schoonheden. Voor zijn kokerlampen en wandlampen maakt hij gebruik van natuurlijke materialen als papier, bamboe en steen. Subtiel, met oog voor detail en perfectie creëert hij lichtobjecten die ergens op de grens van gebruiksvoorwerp en beeldhouwwerk balanceren.