Boeren laten geld zitten in ondernemersfonds

SNEEK - De retributie regeling van het Ondernemersfonds Súdwest-Fryslân werd dinsdagavond tijdens verkiezingsbijeenkomst van de gezamenlijke LTO Noord-afdelingenl een administratief gedrocht genoemd dat aangepast moet worden. Daarnaast, zo meldt Jappie Zeinstra uit Blauwhuis, laten ondernemers veel geld zitten in het in 2016 bestaande ondernemersfonds.

Volgens is de overgrote meerderheid van de ondernemers in de gemeente Súdwest-Fryslân tegen het fonds waarin ondernemers betalen 60 euro per 100.000 euro WOZ-waarde aan het ondernemersfonds. Ook scholen, zorgcentra, boeren en in sommige gevallen ook particulieren met een “niet woning” bijvoorbeeld een garage betalen aan het fonds. Ondernemers zonder onroerend goed zijn vrijgesteld.

Door de protesten tegen dit fonds in SWF is er een zogenaamde retributie regeling ingesteld (teruggave van deze opslag). Mogelijk door onwetendheid wordt dit geld niet opgevraagd, zo blijkt uit het rapport van het fonds over het jaar 2016 aan de gemeente.

Volgens Zeinstra laten boeren in Súdwest- Fryslân bijna 50.000 euro in het fonds zitten. Eigenaren en huurders kunnen de toeslag op de WOZ aanslag tot en met 31-12-2017 2017 nog terug vragen via de site van het ondernemersfonds https://www.ondernemersfondsswf.nl/retributie.php.