Bas- en gitaarweekend Kunstencentrum Atrium

SNEEK - Kunstencentrum Atrium organiseert op zaterdag 25 en zondag 26 november in Sneek een bas- en gitaarweekend.

Op zaterdag 25 november is er in het kunstencentrum een inloopmiddag gitaar (akoestisch, elektrisch) en basgitaar. Op zondag 26 november geven het Noord Nederlands Gitaarensemble en het Waregems Gitaarensemble Alegria een gratis concert in de Noorderkerkzaal. Op het programma staan zeer uiteenlopende werken. Van een klassiek stuk van Fernando Sor tot een modern nummer van Pharrell Williams, filmmuziek van Ennio Morricone en pophits van The Beatles en Shocking Blue.

Tijdens de inloopmiddag op zaterdag 25 november kunnen belangstellenden, gitarist (beginnend/gevorderd) of (nog) niet, allerhande informatie verkrijgen over de akoestische gitaar, elektrische gitaar en basgitaar. Docenten Menno Bonnema, Jan Calf, Wietze Koning, Mario Kramer en Thomas Zoetelief zijn aanwezig en vertellen alles over hun instrumenten en lesmogelijkheden. Uiteraard mag iedereen ook de gitaren uitproberen. De middag begint om 13.00 uur en duurt tot 16.00 uur.

Op zondag 26 november geeft het Noord-Nederlands Gitaarensemble (onder leiding van Erik Westerhof) en het Waregems Gitaarensemble Alegria uit België (onder leiding van Charlotte Lammertijn en Marleen Casteele) een concert in de Noorderkerkzaal in Sneek. Het voorprogramma wordt verzorgd door het Atrium Gitaarensemble en het Noord Nederlands Jeugd Gitaarensemble. Het anderhalf uur durende concert begint om 14.30 uur. De entree is gratis (vrije gift na de voorstelling).

Het Noord Nederlands Gitaarensemble werd in 1999 opgericht door Erik Westerhof. Het NNGE bestaat uit klassiek geschoolde amateurgitaristen uit de drie noordelijke provincies. Elke woensdagavond wordt er gerepeteerd in het Prins Claus Conservatorium in Groningen.

Het Waregems Gitaarensemble Alegria is een enthousiaste groep gitaristen waarbij zowel renaissance- als popmuziek deel uitmaken van het repertoire. Naast de klassieke gitaar worden de bas- en oktaafgitaar bespeeld. Twintig jaar lang zwaaide Marleen Casteele met het dirigeerstokje. Sinds kort werken Charlotte Lammertijn en Marleen Casteele samen als dirigentes.

In 1999 behaalde het ensemble de eerste prijs op het concours voor ensembles van de ‘European Guitar Teachers Association’ in Tilburg. Dit was het begin van een reeks uitwisselingen in binnen- en buitenland. Het ensemble organiseert regelmatig dubbelconcerten met andere gitaarensembles in zowel binnen- als buitenland. Zo waren ze te gast in Cambridge, Rheine, Mirandola, Gödöllo, Juvisy-sur-Orge.

Het Atrium Gitaarensemble bestaat uit enthousiaste leerlingen van Kunstencentrum Atrium. Er wordt wekelijks gerepeteerd en met enige regelmaat opgetreden.

Erik Westerhof richtte in 2011 het Noord NL Jeugd Gitaarensemble op met daarin jonge gitaristen (12-20 jaar) afkomstig uit de drie noordelijke provincies. Deelname biedt een unieke gelegenheid om ervaring op te doen in het samenspelen in diverse combinaties en op te treden voor publiek tijdens officiële concerten. Het repertoire is zeer divers en bestaat deels uit bekende popnummers van The Beatles, Queen en Led Zeppelin.